Review

Houterige dialogen en manipulatie maken debuut Sara Novic moeilijk te lezen

Ik-figuur bezwijkt onder karrevracht zelfbeklag.

Als de 20-jarige Ana bij een commissie van de VN in New York een verhaal moet houden over de oorlog in voormalig Joegoslavië, komen lang verdrongen herinneringen naar boven. Ze krijgt een foto te zien van twee meisjes met een kalasjnikov. Ze herkent in hen de kindsoldaat die ze zelf is geweest, al wil ze dat woord niet gebruiken: 'In Kroatië heb je geen kindsoldaten, (...) alleen kinderen met geweren.'

Wie het mooist valt - Sara Novic

Fictie
Uit het Engels vertaald door Maaike Bijnsdorp en Lucie Schaap
Meulenhoff, 304 pagina's, €19,99

Ana Juric vertelt haar levensverhaal in Wie het mooist valt, de debuutroman van Sara Novic (1987). Novic groeide op in Kroatië en in de VS, waar ze net als haar hoofdpersoon literatuurwetenschap studeerde.

Wat Ana meemaakt is te gruwelijk voor woorden. Met haar ouders en andere Kroaten wordt ze door een Servische militie een bos in gedreven. Als enige overleeft Ana de executie, doordat ze zich tegelijk met haar vader in het massagraf laat vallen. Ze vlucht, sluit zich aan bij het verzet om een paar jaar later naar de VS te reizen. Daar probeert ze haar verleden te vergeten door tegen iedereen te zeggen dat ze in Amerika is geboren.

Novic tracht de belevingswereld van de 10-jarige Ana op te roepen met een nogal kinderlijke stijl. Vreemd genoeg verandert dit niet als Ana ouder wordt. De helft van de zinnen begint met 'ik' en de meeste dialogen zijn houterig.

Maar wat het lezen van deze roman echt tot een opgave maakt, is het manipulatieve karakter ervan. Novic gebruikt het drama om sympathie te wekken voor Ana. Maar afgezien van al het leed dat haar overkomt, heeft Ana weinig te melden. Ze heeft nauwelijks originele gedachten, alleen een karrevracht vol zelfbeklag. Een dergelijk personage vraagt om een verteller die kan relativeren. Met een ik-figuur die alleen maar zeurt dat niemand haar begrijpt, heeft Novic het zichzelf te moeilijk gemaakt.

Meer over