Taalgebruik!wadiwatwat

Hou daar makahaja eens mee op!

In de rubriek Wadiwatwat elke week een verzonnen woord, ingestuurd door een lezer, dat tot nu slechts in kleine kring bekend was.

Redactie
Gerard Velders Beeld
Gerard Velders

Gerard Velders: ‘Opgegroeid in Tiel in de jaren zestig. De Betuwe, Daalderop en Fruitcorso. Maar ook een wijk met Molukkers, die Ambonezen werden genoemd. Met sommige van hen sloten we vriendschappen, maakten we muziek en leerden we, natuurlijk, nieuwe woorden in een voor ons onbegrijpelijke taal. Scheld- vloek- en vieze woorden het eerst natuurlijk. Waaronder de krachtterm makahaja, waarbij de klemtoon op de derde a moest komen te liggen, dacht ik.

‘Al die woorden zijn eigenlijk in de vergetelheid geraakt, totdat we kleinkinderen kregen. Als die weer eens iets deden wat net niet mocht, kwam makahaja uit de kast. Deze krachtterm sloeg het best aan als je dan ook nog eens flink met de hand op tafel sloeg, ja, op die derde a. Dat moest dus wel heel erg zijn. De kleinkinderen rollend van de lach. Totdat ik op een bruiloft mijn Molukse vriend tegenkwam. Sommige woorden waren nog steeds slechte woorden, maar makahaja? ‘Nee, nog nooit van gehoord.’’

Lees hier alle afleveringen van alle rubrieken van de pagina Taalgebruik! uit de Volkskrant.

Stuur uw woord, voorzien van een toelichting van maximaal 1050 woorden en het door uw hand geschreven woord naar taal@volkskrant.nl.

Meer over