Review

Horrible Bosses: Brave Aniston op dreef als oversekste tandarts

Onder leidinggevenden, zo beweren sommige wetenschappers, zijn psychopaten ruimer vertegenwoordigd dan elders. Maar de bazen van Nick, Dale en Kurt maken het wel heel bont. De meedogenloze leidinggevende, de nymfomane tandarts en de cokeverslaafde nietsnut zijn in de film Horrible Bosses het vleesgeworden kwaad.

Floortje Smit
Jennifer Aniston Beeld photo_news
Jennifer AnistonBeeld photo_news

Dat moet ook wel, want anders zou het volstrekt ongeloofwaardig zijn dat deze drie keurige mannen besluiten hun bazen daadwerkelijk om te leggen.

Expliciete seks
Horrible Bosses is de nieuwste loot aan de 'gross out'-komedieboom, komedies zoals The Hangover en Hall Pass, bedoeld voor een volwassen publiek en drijvend op (verwijzingen naar) expliciete seks en viezigheid. Zo stopt Kurt de tandenborstel van zijn plaaggeest in zijn kont - dat niveau.

Het is dus lang niet allemaal even leuk, maar het heeft wel iets aanstekelijks, het enthousiasme waarmee cast en crew over de grenzen willen gaan. De toch als braaf bekend staande Jennifer Aniston bijvoorbeeld, die hier als oversekste tandarts taal uitslaat waar een bootwerker zich nog voor zou schamen.

En dat raakt meteen het echte probleem van het toch al niet zo sterke script: het draait vooral om het onhandige plan van de mannen om die verschrikkelijke bazen om te leggen, maar die zijn eigenlijk veel leuker dan die suffe employees.

Manisch
Meer wil je zien van Aniston, of van Kevin Spacey die zijn brave werkgever 's ochtends verleidt tot het drinken van een glas whisky om hem vervolgens van een drankprobleem te beschuldigen. Of Colin Farrell - de ogen voortdurend op standje manisch - die Aziatische prostituees laat komen om ze al snuivend de hoeken van het keurige afvalverwerkingskantoor te laten zien.

Het ingetogen acteerwerk van Jason Bateman, de puppyogen van Charlie Day, de gewone mannencharme van Jason Sudeikis: het werkt allemaal het best als zij meedogenloos afgeblaft worden.

Kevin Spacey speelt de meedogenloze baas Dave Harken. Beeld
Kevin Spacey speelt de meedogenloze baas Dave Harken.
Meer over