PicsFloortje Smit

Hopen dat Hollywood het eens serieus heeft over de ingesleten gewoonten

Acteur Joaquin Phoenix bij de uitreiking van de Golden Globe Awards, januari 2020 in Beverly Hills.  Beeld WireImage
Acteur Joaquin Phoenix bij de uitreiking van de Golden Globe Awards, januari 2020 in Beverly Hills.Beeld WireImage

Floortje Smit, filmrecensent, werpt haar blik op de hedendaagse beeldcultuur.

Het is vaste prik: Hollywoodsterren die na afloop van de grote prijzenshows gefotografeerd worden met een In-N-Out Burger in de handen. Helen Mirren, Ang Lee, Hillary Swank: Oscar op tafel, feestoutfit nog aan en dan oncharmant happen in een hamburger waar de saus bijna uitdruipt.

Das war einmal, vermoedelijk. Een ster die zich nu na afloop vertoont bij de burgerketen maakt een statement. De belangrijkste prijzenshows hebben er dit jaar namelijk een punt van gemaakt alleen veganistisch voedsel te serveren. Eerst kwam The Golden Globes met scallops van paddestoel, op een bedje van risotto met spruitjes, enzovoorts. Brad Pitt vond het lekker.

Toen volgde de Screen Actors Guild Awards, en deze week kondigde de Oscar-organisatie aan dat de traditionele lunch en de hapjes op plantaardige basis zullen zijn. Alleen het eten na afloop bestaat nog voor 30 procent uit duurzame vlees of vis.

Het kon ook niet anders, natuurlijk. Al jaren vragen sterren tijdens de ceremonies aandacht voor klimaatverandering. Dan moet je ook iets doen. Dus zijn plastic flesjes bij de Oscars nu taboe. Joaquin Phoenix – die volgens geruchten achter de vegan-lobby zat en na de SAG-uitreiking naar een slachthuis ging om te protesteren – zal dit jaar bij elke prijsuitreiking één en hetzelfde Stella McCartney-pak dragen. Voor het milieu. De rode loper van de Golden Globes, stelde de organisatie, wordt voortaan hergebruikt.

Eh, wat? Dit is het onbedoelde bij-effect van al deze maatregelen: je gaat die prijzenshows met andere ogen bekijken. Hoe milieu-onvriendelijk zijn die eigenlijk? Werd die rode loper voorheen weggegooid? Waarom dronken die lui überhaupt uit plastic flesjes? Hoeveel dieren sneuvelden er doorgaans voor zo’n diner? (Kleine aanwijzing: in 2014 werden er alleen al tijdens de traditionele Vanity Fair-afterparty 1.424 In-N-Out-burgers verorberd). Wat deed Joaquin Phoenix vroeger met zijn pak? Die lenen acteurs toch? Of heeft hij er tientallen in de kast hangen? Waarom heeft hij er dan niet gewoon dáár eentje uitgehaald? En wat zegt dit over de filmindustrie als geheel? ‘We hóéven niet met onze privéjet naar Palm Springs voor een prijsuitreiking’, stelde Phoenix tijdens de Golden Globes-uitreiking. Grapje natuurlijk, maar je vraagt je toch onwillekeurig af hoeveel werkgerelateerde vlieguren er in zo’n feestzaal bij elkaar zitten.

Nee, vermoedelijk zijn er grotere stappen te maken op klimaatgebied dan het serveren van ‘geroosterde eikhaas’. Dan maar hopen dat de groten van Hollywood het eens serieus hebben over de mogelijkheden ingesleten gewoonten in de filmindustrie te doorbreken, terwijl ze hun kumquat Pavlova naar binnen werken.

Meer over