tv-recensieharo kraak

Hopelijk is de affaire rond het Depressiegala het kantelpunt voor awareness-tv

null Beeld

Bram Bakker, psychiater en initiator van het gala, verklaarde zichzelf bij Jinek tot slachtoffer.

Je kunt dus een benefietavond organiseren, met een tv-registratie op NPO 1 waar 600 duizend kijkers op afstemmen, je kunt BN’ers optrommelen die de mensen oproepen te doneren, voor meer onderzoek, meer voorlichting en meer hulpverlening, en dan kan het gebeuren dat je aan het eind van de rit 1.963 euro hebt opgehaald. Misschien stonden de lijnen niet open.

Dat leek me het opvallendste nieuws van de zondag door Nieuwsuur onthulde subsidieaffaire rond het Depressiegala. Het was natuurlijk ook niet best dat er 90 duizend euro naar een directeur was gegaan die niets had geleverd. Of dat een kaartje voor het gala 50 euro kostte, maar dat daarvan geen cent naar de beoogde goede doelen was gegaan. Net als van de drie ton subsidie.

Maar in de wereld waar bewustzijn, pardon: awareness, creëren het hoogst haalbare is, was het ook weer niet zo’n verrassing dat al het geld naar een feestelijke avond en een tv-uitzending was gegaan. Op tv zijn ze gek op awareness, zeker als er meteen een taboe beslecht kan worden. Productiehuis Skyhigh streek 50 duizend euro op voor de taboedoorbrekende registratie.

In de follow-up die Nieuwsuur maandag maakte, vatte Charlotte Bouwman, een actievoerder met suïcidale neigingen die momenteel bij het ministerie van VWS bivakkeert, het sentiment aardig samen: ‘Ik hoef niet meer awareness, ik zit hier omdat ik hulp wil.’

Jinek Beeld RTL 4
JinekBeeld RTL 4

Ondanks wat sprekers die hadden afgezegd, beleefde het Depressiegala maandag de vijfde editie (nu zonder tv-uitzending). Op Blue Monday inderdaad, een fopconcept dat in 2005 werd bedacht door een Brits reisbureau om meer zonvakanties in januari te verkopen en dat nog steeds de marketing en media in zijn greep heeft. Maar dat terzijde.

Direct na het gala was initiator en psychiater Bram Bakker naar de studio van Jinek gereden. Hij vond de ophef niet eerlijk. Er waren zo veel subsidieprojecten die niet slaagden in hun opzet, waarom werd hij eruit gepikt? Ik zou het handboek psychiatrie erop moeten naslaan, maar er is vast een term voor mensen die zeggen: de rest is net zo schuldig als ik.

‘Ik heb er vijf jaar als een dolle aan getrokken’, zei Bakker verontwaardigd. ‘Ik word weggezet als iemand die maar zijn zakken loopt te vullen.’ Niet waar, zei Jinek, uitzonderlijk scherp voor haar doen. Nieuwsuur liet alleen de geldstromen zien en onderzocht de effectiviteit, ondanks grote tegenwerking. Maar Bram Bakker had allang besloten dat hij het slachtoffer was in deze kwestie.

Op de tweede ring bij Jinek zat Faraaz Ramdjanbeg, oprichter van stichting Tweestrijd, die zelfmoord onder jongeren tegengaat met voorlichting op scholen. Hij zat in 2017 op de eerste rij bij het gala, omdat hem geld was beloofd – dat nooit kwam. Hopelijk leidt deze kwestie tot meer donaties voor zijn stichting. En is dit het kantelpunt voor televisie als de grote awarenessmachine.

Meer over