'Hoogwatertentoonstelling' in Albertinum

Wie een beeld wil krijgen van de snelst ingerichte tentoonstelling kan tot en met zondag gratis in het Albertinum in Dresden terecht....

AMSTERDAM

Voordat het hoogwater vorige week de stad bereikte, zijn 11 duizend werken uit de Skulpturensammlung en 650 schilderijen van de Galerie Neue Meister inderhaast naar hogere etages gedragen en daar in de Antiekenzaal schlecht und recht tussen de Egyptische, Griekse en Romeinse kunst neergezet.

Sinds gisterochtend kunnen bezoekers 'deze unieke aanblik in de geschiedenis van de Skulpturensammlung' zelf in ogenschouw nemen bij een rondleiding van de Antikenhalle, naar het Grüne Gewölbe en de Galerie Neue Meister.

Op een persconferentie maakte Martin Roth, algemeen directeur van de Dresdner musea bekend dat de kunstwerken nagenoeg gespaard gebleven zijn. 'Er is geen ernstige schade, de kostbare objecten zijn niet natgeworden', aldus Roth.

De gebouwen zelf hebben wel aanzienlijke schade opgelopen, al kon Roth nog geen schatting geven van de omvang ervan. Vooral de hoogwaardige technische apparatuur in de kelderdepots is compleet verwoest, wat volgens Roth tot de conclusie zou moeten leiden dat de depots voortaan in hoger gelegen gebieden gevestigd moeten worden.

Meer over