Hoogte minaret moskee A'dam leidt tot protest

De bouw van een Turkse moskee in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes is opnieuw vertraagd. Omwonenden protesteren tegen de voorgenomen hoogte van de beoogde minaret....

'Volstrekt onaanvaardbaar en dus onbespreekbaar', zegt Marie-LouiseBoel, voormalig PvdA-wethouder van het stadsdeel en aanvoerder van eenactiegroep die zich tegen de bouwplannen keert. De minaret zal volgens haareen te overheersend beeld vormen in de wijk; een hoogte van maximaal 35 meter is volgens haar wel acceptabel.

Het stadsdeel, gesteund door woningbouwcoöperatie Het Oosten en deTurkse religieuze organisatie Milli Görüs, houdt vast aan 40 meter enwijst erop dat het oorspronkelijke plan van 43 meter al is verlaten.

De voorgenomen bouw van de moskee, woningen en winkels op het voormaligeRiva-terrein is al enkele jaren een bron van conflict in het stadsdeel. Dehuidige Aya Sofiamoskee, ondergebracht in de oude Riva-garage, zal wordenvervangen door de veel grotere zogenoemde Westermoskee. Het plan wasvolgende maand de eerste paal te slaan.

Meer over