Hoofdstukken vol over andere ‘voetbalvrouwen’

Titel: Zweetsokken en Prada-rokken. Het leven van een voetbalvrouw...

Auteur: Magali Gorré.

Technische details: TM Publishers, 199 pagina’s. ISBN 9029563915, prijs 15 euro.

Wie is die Magali Gorré? Magali Gorré is de vrouw van Dean Gorré, ex-voetballer van onder meer Feyenoord, Ajax, en Huddersfield Town.

Wat is dit voor boek? Dit is een boek over Magali Gorré en haar belevenissen sinds ze in 1987 in de Bluetiek-in, ‘de hotste R & B-discotheek van Rotterdam’, Dean Gorré leerde kennen.

En toen? Nou, ze krijgen verkering. Magali gaat mee naar het voetbal, waarin Dean ontzettend goed is. Ze ontmoet hele belangrijke mensen, zoals SVV-voorzitter Van Dijk.

En toen? Dan schrijft Magali hoofdstukken vol over winkelen, huizen, familie en, vooral, andere ‘voetbalvrouwen’. Zo schrijft ze pagina’s lang over ‘een zekere voetbalvrouw’ of ‘een zeker voetbalstel’.

Wie dan? Dat komen we niet te weten. Het blijft, pagina’s lang, ‘een zekere voetbalvrouw’. Of ‘een nepvriendin’. Memorabel is wat dat betreft het verhaal van Magali over een andere ‘zekere voetbalvriendin’ die een ‘nepvriendin’ van haar werd. Claudia, vriendin van Magali, hoorde die andere ‘voetbalvrouw’, ook wel aangeduid als ‘judasvrouw’, tijdens de aerobics tegen weer een andere voetbalvrouw zeggen dat Magali’s huis een veel te groot terras had en dat zij vond dat het wat kleiner had gekund en de tuin juist wat groter.

Magali woest natuurlijk. Je kent Magali hè? ‘Terwijl ik thuis de was deed, zat zij met uitpuilende vuilniszakken wasgoed bij de wasserette’, schrijft ze. En die nepvriendin maar opscheppen over haar luxe leven! Dat gaat nog vijf pagina’s door.

Waar had ze dan wel over kunnen schrijven? Over de mindere tijden. Want, zoals ze schrijft, voetbalvrouwen hebben geen aandacht meer voor andere voetbalvrouwen als hun mannen minder voetballen. Maar over hun zes ‘Engelse’ jaren, toen Dean op lager niveau speelde, slechts tien pagina’s.

Heeft ze ook een tip voor iedere vrouw? Ja. ‘Laat een man nooit kiezen tussen zijn ouders en zijn vriendin. Liefde overwint alles. Zoek de weg van de harmonie. I’ve been there too.’ Dus je denkt: die heeft ook mot gehad met haar schoonmoeder.

Ja. Maar daarover niets. Vertel het ons, lieve Magali! Dat zouden we best willen weten, misschien. Toch is Magali best een fijn mens. Maar Magali had dit beter niet kunnen schrijven.

Waarom deed ze dat dan toch? Waarschijnlijk door haar vete met Nada van Nie, mevrouw Bryan Roy. Die zou haar idee voor een tv-serie over voetbalvrouwen hebben gekaapt. Dan maar een boek.

Hoe was het eigenlijk met Dean? Dean was lief. En goed met de kids.

Kopen? Nee.

Hoeveel ballen? Geen bal aan.

Michiel de Hoog

Meer over