Hoofdrol Anne van der Burg in nieuwe toneelproductie Het Achterhuis

Anne van der Burg (25) wordt de nieuwe Anne Frank. Zij zal in het theaterseizoen 2017/2018 de hoofdrol spelen in het toneelstuk Het Achterhuis, dat geschreven wordt door Ilja Leonard Pfeijffer op basis van Het dagboek van Anne Frank.

null Beeld Ad Vlemmix
Beeld Ad Vlemmix

Van der Burg studeerde als actrice deze zomer af aan de Amsterdamse Toneelschool en speelde als stagiaire onder meer in een schoolvoorstelling bij Theater Utrecht en de afstudeerproductie Alles Zwart van Marcus Azzini. Het toneelstuk Het Achterhuis wordt geproduceerd door Hummelinck Stuurman Theaterbureau en geregisseerd door Johan Doesburg (voorheen Nationale Toneel).

Van der Burg: 'Ik las eerder dit jaar dat artikel in de Volkskrant, waarin stond dat er een nieuwe theaterversie van Anne Frank zou komen. Ik heb meteen een mailtje gestuurd aan regisseur Johan Doesburg, en ook aan Hans Croiset, die ik van school kende en die een beetje mijn theater-opa is. Hoe pak ik dit aan, wilde ik van hem weten, dit is namelijk wat ik wil: Anne Frank spelen'.

Het mailtje van de jonge actrice was zo overtuigend dat producent Arjen Stuurman en regisseur Doesburg van een lange auditieronde afzagen. Ze voerden een gesprek met de actrice, die daarna als enige een auditie van ruim twee uur deed en diezelfde avond door Doesburg werd gebeld. Hij zei: 'Ik denk dat wij het gaan doen.'

Stuurman: 'Je kunt lang zoeken naar Anne, maar soms komt ze gewoon naar je toe gelopen. In haar mailtje noemde ze een aantal regisseurs met wie ze op school had gewerkt; drie heb ik gebeld. Allen zeiden: moet je doen, leuke meid, optimistisch, geknipt voor die rol.'

Anne van der Burg heeft een Joodse vader en een niet-Joodse moeder. 'Zelf ben ik dus niet onder een Joods hart gedragen, maar mijn familie is onlosmakelijk met de oorlog verbonden. Thuis werd daarover nauwelijks gesproken, en juist daarom wil ik zo graag doordringen tot de wereld van Anne Frank, en wat er toen is gebeurd. Bovendien zal de bewerking van Pfeijffer ook gaan over hoe het nu is om in oorlogssituaties te leven, of met veel mensen opgepropt in een kleine ruimte te moeten leven. Dat vind ik een belangrijk onderwerp. Daarom ben ik actrice geworden, om dit soort verhalen te vertellen. En nee, niet om beroemd of DWDD-tafeldame te worden.'

Volgens Stuurman is het de bedoeling dat deze bewerking meer is dan weer een reconstructie van de historische gebeurtenissen. De producent is intussen op bezoek geweest bij het Anne Frank Fonds in Basel die de rechten op de Frank-dagboeken beheert. Daar staat men positief tegenover zijn plannen. De Nederlandse theaters zijn inmiddels geïnteresseerd geraakt in dit project; de première van Het Achterhuis is in het najaar 2017 in Haarlem, daarna komt er een lange seriebespeling in het DeLaMar Theater in Amsterdam en een landelijke tournee. Andere rollen worden gespeeld door onder anderen Hajo Bruins, Oda Spelbos en Raymonde de Kuyper.

Anne van der Burg treedt in de voetsporen van de vorige Annes, onder wie Jip Wijngaarden in de toneelproductie van Jeroen Krabbé uit 1982 en recentelijk Rosa da Silva. Zij speelde de titelrol in de mega-productie ANNE van producent Robin de Levita die in 2014 in première ging in speciaal daarvoor gebouwde Theater Amsterdam.

Meer over