AlbumFog Rolls in

Homemade Empire verrast op Fog Rolls In met de afwisseling tussen dreigende stukken en breekbaar gezongen intervallen★★★★☆

Homemade Empire Beeld
Homemade Empire

Als gitarist en toetsenist hielp Bart de Kroon de melancholieke post-rock van Utrechtse gitaarbands als Mercy Giants (vanaf 1994) en We Vs. Death (vanaf 2000) gestalte geven, om vanaf 2010 zijn universum verder uit te breiden met Homemade Empire. Die band bracht in 2015 zijn laatste album uit.

Nummer vier, Fog Rolls In, werd even uitgesteld vanwege de lockdown, maar is nu verschenen. Ook hier klauteren en meanderen De Kroons gitaarlijnen door de nummers en geeft het orgel sommige stukken een haast kerkelijke sfeer.

Wat Fog Rolls In zo prachtig en meeslepend maakt, is de afwisseling. De dynamiek van overhellende, psychedelische stukken als in 3 Swords, waarin het orgel de dreigende en antracietkleurige hemel bestormt en drummer Bram Nigten aanzet. Maar ook de kleine, breekbaar gezongen intervallen met een bijna folky karakter, zoals in Another Guitar Riff vallen op. De verschillende stukken verenigen beide uitersten in zich.

Homemade Empire kan wat ook We Vs. Death zo goed kon: bedwelmen en beklemmen, soms even dreigend je keel dichtknijpen, maar uiteindelijk troostend een arm om je schouder slaan.

Homemade Empire

Fog Rolls In

Pop

★★★★☆

Subroutine/Sonic Rendezvous

Meer over