RecensieHomecoming

Homecoming is een oogstrelende ode aan de klassieke paranoiafilms van de jaren zeventig (vier sterren)

Julia Roberts in Homecoming. Beeld
Julia Roberts in Homecoming.Beeld

Homecoming is de naam van een faciliteit in Tampa, Florida, waar getraumatiseerde Amerikaanse militairen worden voorbereid op een terugkeer naar de samenleving. Op het eerste gezicht dan, zoals je van een moderne televisieserie kan verwachten. Oorsprong van deze nieuwe tiendelige dramaserie (die voor de verandering uit delen van een half uur bestaat) is de succesvolle, gelijknamige fictiepodcast van Eli Horowitz en Micah Bloomberg, die ook het scenario hebben geleverd. Geïnspireerde keuze voor de regie was Sam Esmail, de man achter de Mr. Robot-serie, die nog in staat is een leegstaand gebouw tot het epicentrum van paranoia te maken. Wat Homecoming ook is, het is in elk geval een oogstrelende ode aan de klassieke paranoiafilms van de jaren zeventig, vooral die van Alan J. Pakula (The Parallax view en All the President’s Men) en aan het werk van Hitchcock (vooral Vertigo).

Centraal staat Julia Robert als therapeute Heidi Bergman. Roberts was tot nu een van de weinige klassieke filmsterren die nog niet tot de gouden eeuw van de televisieserie was toegetreden, maar hier speelt ze een ijzersterke rol die in twee duidelijk verschillende versnellingen komt. Ze is een therapeut die net geen greep op haar cliënten lijkt te hebben en ze is dezelfde vrouw, een paar jaar later, in een verbitterde versie, die op een of andere manier opeens in een restaurant werkt en geen herinneringen blijkt te hebben aan haar verleden in Homecoming.

Elke Heidi heeft een eigen beeldtaal van de regisseur gekregen, waarbij het verleden een jaren zestig of zeventig film lijkt, inclusief mooie toepassingen van split screen en glijdende camerabewegingen die niet zelden in een close up eindigen. Terwijl het heden zelfs een ander beeldformaat heeft, dat nog het meest doet denken aan nerveuze opnamen gemaakt met een iPhone.

Roberts houdt haar buitenmodel glimlach, die van haar de grootste filmster van de jaren negentig maakte, bij zich. Haar mond verraadt hier vooral een groeiende onzekerheid. De sterkste scènes zijn de sessies met militair Walter Cruz (Stephan James) waarbij het duidelijk is dat er meer speelt dan de gebruikelijke verhouding tussen een therapeut en haar cliënt. En als er eenmaal warmte doordringt in dat koele universum van het Homecoming-hospitaal, dan begint heel langzaam de façade te wijken. In tien korte afleveringen werken we toe naar het antwoord op de vraag: wat heeft de ene Heidi met de andere te maken? En wil ze dat eigenlijk zelf wel weten?

Homecoming (vier sterren)
Drama (10-delig)
Regie Sam Esmail. Met Julia Roberts, Stephan James, Bobby Cannavale.
Te zien op Amazon.

Meer over