Hollywood snakt naar opvolger van dvd

Blu-ray is de nieuwste drager voor digitale film, muziek en meer. Kwalitatief superieur. Maar nog veel te duur...

Door Peter van Ammelrooy

‘Consumenten zullen enorm – hoe zeg je dat in het Nederlands? – excited raken van Blu-ray.’ Zo vervuld is Jean-Paul Eekhout, bedrijfsstrateeg bij de cd- en dvd-maker TDK, van de opvolger van de dvd, dat hij niet meer op het woord ‘opgewonden’ kan komen. ‘Ik zit ook al te lang in het buitenland’, zegt Eekhout later.

Of consumenten snel koortsig zullen raken van Blu-ray is de vraag, volgens de deskundigen die zich twee weken geleden in Hilversum hadden verzameld. In een kille televisiestudio markeerde de nationale film-, elektronica- en computerhandel de officiële introductie in Nederland van de nieuwe drager voor digitale film, muziek, games en computerbestanden.

Blu-ray biedt 77 keer de opslagcapaciteit van de kwart eeuw oude compact disc en zes keer de opslag van de vijftien jongere dvd. Omdat er meer digitale bits passen op de nieuwe generatie optische schijfjes hoeven beeld en geluid niet langer te worden ‘ingedikt’, wat tot verlies aan kwaliteit leidt. ‘De consument krijgt hierdoor een ongeëvenaarde ervaring in high definition beeld en ongecomprimeerd geluid’, zegt Frank Simonis, Europees directeur van de Blu-ray Disc Association, een internationale lobbyclub.

Die ongeëvenaarde ervaring vereist wel de aanschaf van een speler, die nu voor 1299 euro in de winkel ligt. Die prijs zal voorlopig consumenten weerhouden van het massaal omarmen van Blu-ray, zegt analist Laurens van den Oever van de marktonderzoeker GfK Benelux. ‘Het verleden laat zien dat de magische grens voor nieuwe apparaten rond de 400 en 450 euro ligt. Pas dan stapt de consument massaal in.’ Om die reden deed de videorecorder er vijftien jaar over om het gros van de huiskamers te bereiken en de dvd-speler 4,5 jaar. Van den Oever denkt dat Blu-ray zijn ‘acceptabele’ prijspeil pas over drie, vier jaar bereikt.

Het ziet ernaar uit dat de opvolgers van de dvd via een omweg hun voorganger van de troon gaan stoten, zegt analist Helen Davis Jayalath van het Britse onderzoeksbureau ScreenDigest. ‘In 2010 zullen in Japan, de Verenigde Staten en Europa 31 miljoen spelers zijn verkocht. Daarvan zullen 21 miljoen verwerkt zijn in een spelcomputer, zoals Sony’s PlayStation 3.’ De spelcomputers zullen de weg bereiden, omdat ze veel minder kosten dan een vrijstaand Blu-ray-apparaat. De PlayStation 3 is volgend jaar maart voor 499 euro in Europa te koop (de spelcomputer kwam onlangs in Japan en de VS op de markt).

De opmars van Blu-ray zal verder worden gestuit, doordat nog een nieuw formaat schijfje naar de troon dingt. Hd-dvd heeft de steun van maar vier van de acht grote filmmaatschappijen, maar is al een paar maanden op de markt en goedkoper dan de concurrent.

Van den Oever: ‘Het beste zou het voor de industrie zijn als een van de schijfjes de strijd om de gunst van de consument wint.’ In dat geval heeft over tien jaar 70 procent van de huishoudens een Blu-ray of Hd-dvd-speler. In het rampzaligste scenario – waarbij de twee dvd-opvolgers elkaar de tent uit blijven vechten – heeft maar 21 procent van de Europeanen een van de apparaten in huis.

De fabelachtige groei die de filmmaatschappijen de afgelopen jaren beleefden met de dvd, kunnen ze met Blu-ray en Hd-dvd op hun buik schrijven, zegt Davis Jayalath. ‘Consumenten gaan niet, zoals bij de videobanden, hun complete collectie vervangen. Ze zullen specifieke titels kopen, zoals nieuwe films of favorieten die ze in een nog betere kwaliteit willen zien.’

Toch zullen de dvd-vervangers tot een lichte omzetgroei leiden, denkt Davis Jayalath, omdat de prijs van de nieuwe schijfjes fors hoger ligt. De markt zal in 2010 wereldwijd een omvang bereiken van circa 10 miljard dollar. Goed nieuws voor de filmindustrie, want de verkoop van gewone dvd’s is al twee jaar over zijn piek heen. De prijs van een schijfje daalde gemiddeld met 40 procent.

De BBC nam vorige maand een proef met een speler van Samsung. Die weigerde gewone dvd-films te slikken. ‘Ik kan me het niet voorstellen’, reageert Jean-Paul Eekhout. ‘Blu-ray is 100 procent terugwaarts compatibel.’ Mogelijk beschikte de Britse omroep over een onaf prototype. Een troost, aldus Eekhout: ‘We hebben de Blu-ray krasbestendiger gemaakt dan de dvd. Je kunt er gerust een bol staalwol over heen halen.’

Meer over