Hollywood-fotograaf Phil Stern (95) overleden

De Amerikaanse fotograaf Phil Stern is zaterdag op 95-jarige leeftijd overleden. Hij begon als oorlogsfotograaf en werd later Hollywoodfotograaf. Stern kreeg de grootste sterren van zijn tijd voor zijn lens, onder andere James Dean en Marilyn Monroe.

reFramed: in conversation with photographer Phil Stern. Beeld Still
reFramed: in conversation with photographer Phil Stern.Beeld Still

Stern begon zijn carrière als oorlogsfotograaf in Noord-Afrika en Italië, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij was toen 21 jaar en werkte onder andere voor het tijdschrift Life. Na de oorlog ging hij met de Hollywoodse elite werken; Marilyn Monroe, James Dean, Frank Sinatra, John Wayne, Marlon Brando en Lauren Bacall werden allemaal door Stern vastgelegd.

Hij kwam dicht bij de beroemdheden, maar was desondanks geen vertrouweling voor hen. 'Ik was als de loodgieter die je wc komt maken en die je daarna nooit meer ziet', zei hij in een interview met Life in 1993.

Naast foto's voor tijdschriften, maakte hij ook foto's voor platenlabels zoals the Verve. Hij zette jazzlegendes Louis Armstrong, Ella Fitzgerald en Dizzy Gillespie op de foto en maakte albumcovers.

In 2003 kwam zijn autobiografie 'Phil Stern: A Life's Work' uit.

Marilyn Monroe in de New Yorker. Beeld Phil Stern
Marilyn Monroe in de New Yorker.Beeld Phil Stern
Meer over