AlbumrecensieHollandse fragmenten

Hollandse fragmenten is een weergaloze dwarsdoorsnede van de meerstemmige Nederlandse muziek van rond 1400 ★★★★☆

Merlijn Kerkhof
null Beeld

Generaties scholieren zijn onderwezen over Karel ende Elegast en Van den vos Reynaerde. Maar wie heeft ooit het Middelnederlandse lied Eer ende lof geleerd van Martinus Fabri? Dit pamflet voor de hoofse liefdeslyriek zou iedereen moeten horen. Het vocaal ensemble Diskantores schiet te hulp. De vier mannen geven op hun album Hollandse fragmenten een weergaloze dwarsdoorsnede van de meerstemmige muziekcultuur in het Nederland van rond 1400.

De stukken, wereldlijk en kerkelijk, komen uit de collecties van de universiteiten van Utrecht, Leiden en Amsterdam. Vaak zijn ze onvolledig overgeleverd, want versneden en als boekband of schutblad gebruikt. Enkele liederen zijn gereconstrueerd (‘gehercomponeerd’) en dat is knap gedaan. Het geldt ook voor het Gloria Jubilacio van Hubertus de Salinis, dat in een van de Utrechtse kapittelkerken uitgevoerd zou kunnen zijn. De Domtoren was pas net af.

De samenzang van de twee tenoren en twee countertenoren is puur en muzikaal, de tussenspelen van Jacques Meegens op het Van Straten-orgel uit het Orgelpark zijn piekfijn.

Diskantores

Hollandse fragmenten

Klassiek

★★★★☆

Muso

Meer over