Holland Festival

Les Ballets Russes..

Deze dansvoorstelling is een hommage door Het Nationale Ballet aan het werk van balletimpresario Serge Diaghilev die rond 1900 de beste dansers, choreografen, componisten en kunstenaars bij elkaar bracht in Les Ballets Russes en het ene baanbrekende werk na het andere produceerde. Verder gaat Sheherazade van Krzysztof Pastor in première.

Amsterdam, Het Muziektheater, 19 t/m 27/6.

Woyzeck

De Oostenrijkse regisseur Martin Kuej (hier bekend met theatraal-rauwe regies van o.a. Die Gezeichneten van Franz Schreker (2007) bij De Nederlandse Opera), situeert Woyzeck in een apocalyptische wereld. De fragmenten uit Büchners toneelstuk uit 1837 fungeren als herinneringsflarden van een aan heroïne verslaafde slappeling.

Amsterdam, Stadsschouwburg, 24 en 25/6.

Kagels Laatste Maat

‘In het matrassengraf’, zo betitelde Mauricio Kagel zijn laatste compositie. Hij vergeleek zijn eigen, laatste en langdurige ziekbed met de langzame dood van de dichter Heinrich Heine. De tenor Marcel Beekman en Asko/Schönberg brengen dinsdag de Nederlandse première van In der Matratzengruft in combinatie met ander Kagelwerk.

Amsterdam, Muziekgebouw aan ’t IJ, 23/6.

De mandarijn gepeld

Het Concertgebouworkest heeft van het Chicago Symphony Orchestra een succesvol project overgenomen rond Bartóks balletmuziek De wonderlijke mandarijn. De partituur en het verhaal rond de lichtgevende Chinees worden afgepeld en uitgelegd met hulp van acteurs en live orkestfragmenten. Daarna komt het hele stuk, met filmprojectie. Dirigent is Dennis Russell Davies.

Amsterdam, Concertgebouw, 19 (zonder film) en 20/6.

Hiob

Komende week twee producties uit München: het veelgeprezen Hiob van de Munchner Kammerspiele in regie van Johan Simons. In deze theaterbewerking van het gelijknamige boek van Joseph Roth verhaalt Simons in een sobere en literaire stijl over de lotgevallen van een Oost-Europese Joodse familie begin vorige eeuw. De acteurs komen tot groots acteren, met voorop Andre Jung, steracteur van de Kammerspiele.

Amsterdam, Stadsschouwburg, 20 en 21/6.

Anatomie van de melancholie

Homerus en Shakespeare doen mee via La melancholia, een ‘operatorio’ van de Franse componist Pascal Dusapin voor stemmen en instrumenten. Verder liederen van Guus Janssen over smarten in alle soorten. Giel Vleggaar schreef nieuw werk. Pascal Rophé dirigeert de Radio Kamerfilharmonie, Cappella Amsterdam en solozangers.

Amsterdam, Muziekgebouw aan ’t IJ, 19/6.

Aquarius

Een opera zonder personages of concrete beelden stond de Vlaamse ex-avantgardist Karel Goeyvaerts voor ogen toen hij in 1993, het jaar van zijn dood, Aquarius componeerde. Uitgenodigd door de Vlaamse Opera, heeft Pierre Audi zich aan een visualisering gewaagd met in Antwerpen orkestmusici en zangers op hoge zitkrukken. Zondag met het Radio Filharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerkoor onder leiding van Alejo Pérez.

Amsterdam, Muziekgebouw aan ’t IJ, 21/6.

hollandfestival.nl

Meer over