nieuwsHolland Festival 2020

Holland Festival benoemt choreograaf Bill T. Jones tot ‘associate artist’ voor de editie van 2020

De Amerikaanse choreograaf, regisseur, schrijver en danser Bill T. Jones (67) is benoemd tot ‘associate artist’ voor het Holland Festival in 2020. Hij volgt in die rol Faustin Linyekula en William Kentridge op, die deze functie vervullen voor het festival van 2019.

Herien Wensink
Bill T. Jones op het Gordon Parks Foundation Gala in New York in 2018. Beeld WireImage
Bill T. Jones op het Gordon Parks Foundation Gala in New York in 2018.Beeld WireImage

Bill T. Jones studeerde in de jaren zeventig klassiek ballet en moderne dans aan de State University of New York (SUNY) in Binghampton. Na een kort verblijf in Amsterdam keerde Jones terug naar SUNY, waar hij in 1973 medeoprichter werd van American Dance Asylum. In 1982 richtte hij met Arnie Zane de Bill T. Jones/Arnie Zane Dance Company op. Jones creëerde meer dan honderd werken voor dit gezelschap. Daarnaast maakte hij werk voor andere opdrachtgevers, waaronder het Boston Ballet, het Ballet van de Opera van Lyon en het St. Luke’s Chamber Orchestra.

Het Holland Festival toonde in 1981 zijn werk Valley Cottage. In Nederland heeft hij vooral faam verworven met Still Here (Het Muziektheater, 1996) en Fela! (Holland Festival, 2011). Bij De Nationale Opera was vorig jaar nog de door hem geregisseerde en gechoreografeerde opera We Shall Not Be Moved te zien.

Sinds 2011 is Jones artistiek directeur van New York Live Arts in Manhattan. Hij kreeg vele prijzen en onderscheidingen, waaronder een Tony Award en een Obie Award voor Spring Awakening (2006 en 2007), een Tony Award voor Fela!, een MacArthur Fellowship en de National Medal of Arts (2013).

Deep Blue Sea

Directeur Annet Lekkerkerker van het festival zegt in een persbericht: ‘Bill T. Jones heeft een grote staat van dienst in zowel klassieke als moderne dans, in opera en muziektheater. Hij zal met zijn engagement bijdragen aan de editie van 2020.’ Het Holland Festival is voornemens om op de editie van 2020 Deep Blue Sea te presenteren, een nieuwe grote productie van Jones in samenwerking met architect Elizabeth Diller.

Het Holland Festival introduceerde in 2018 het model van de associate artist(s). Het festival zet hiermee belangwekkende internationale makers als gastprogrammeur in de schijnwerpers en geeft het publiek een brede ingang tot hun werk en inspiratiebronnen.

Meer over