AlbumrecensieBrabant 1653

Holland Baroque brengt de solistische en meerstemmige gezangen levendig en met souplesse ★★★★☆

Frits van der Waa
null Beeld

In het verhaal over het glorievolle Nederlandse verleden komt de muziek er, vergeleken met andere takken van kunst en wetenschap, ten onrechte bekaaid af. Dat geldt helemaal voor muziek met een katholieke signatuur, die twee eeuwen lang alleen in schuilkerken te horen was.

Maar het is een schatkamer aan repertoire, blijkt wel uit de prachtstukken die Holland Baroque daaruit heeft opgegraven. Het ensemble is voor dit project een samenwerking aangegaan met zes in barokmuziek gespecialiseerde zangers. Ze brengen de 17de-eeuwse solistische en meerstemmige gezangen levendig en met souplesse. Doordat in deze vroege baroktijd de tekst sterk bepalend was voor ritme, sfeer en prosodie is het bijzonder afwisselende muziek.

De ster van het album is Benedictus à Sancto Josepho (1642-1716). Zijn Quis me territat, over het bevechten van metaforische draken en slangen, is een spectaculair hoogtepunt. Het Ave Maria van Herman Finkers is een stemmige toevoeging, maar sluit stilistisch toch niet echt aan op dit pakket.

Holland Baroque

Brabant 1653

Klassiek

★★★★☆

Pentatone

Meer over