Höhenluft

Vrolijke nostalgie

Annette Embrechts

Toen Höhenluft alleen nog een dansvoorstelling was, had het Hans Hof Ensemble genoeg aan een paar ligstoelen om een kuuroord hoog in de bergen te verbeelden.
Nu er een heuse film van is gemaakt, speelt de revolte van de tuberculosepatiënten zich af in een realistische omgeving: een bestaand Zwitsers sanatoriumhotel (Schafzalp) te midden van besneeuwde berghellingen. Eén zieke arriveert zelfs per stoomlocomotief - we schrijven begin twintigste eeuw. Pofbroeken, baljurken, dokters à la Freud: alles ademt nostalgie.

Vrólijke nostalgie want de ondeugende kuurnemers proberen de tering te ontkennen door zich te storten in decadente bals en rollebollend sneeuwvertier. Tot er één bloed hoest op de witte helling.

De realistische enscenering en de forse uitbreiding van het tableau de la troupe ogen fraai maar gaan wel ten koste van de slapstickdans die het Hans Hof Ensemble zo bijzonder maakt. Er wordt nog af en toe met koffers gegoocheld, haasje over gespeeld met behandeltafels, maar regisseuse Annick Vroom heeft de dynamiek stevig beteugeld. Jammer. Het Hans Hof had de lijflijke motoriek van gastspelers zoals Bambie-lid Paul van der Laan en Meekers-voorman Arthur Rosenfeld meer kunnen uitbuiten.

Meer over