Hoge opbrengsten bij veilingen van impressionistische kunstwerken

Amsterdam Deze week zijn bij de veilinghuizen Sotheby’s en Christie’s in Londen recordbedragen behaald tijdens veilingsavonden voor impressionistische en moderne kunst....

Van onze verslaggeefster

Vincent van Gogh’s werk Parc de l’hôpital Saint-Paul (1889) bracht 10.9 miljoen euro op. Monets impressionistische waterlelieschilderij Nymphéas (1906) was een topstuk, maar moest gisteravond laat nog onder de hamer. Zijn Bois d’oliviers au jardin Moreno werd geveild voor bijna 3,3 miljoen pond (ruim 4 miljoen euro); zijn werk La route rouge près de Menton voor ongeveer hetzelfde bedrag.

Er werden meerdere werken van Picasso geveild. Zijn Nature Morte bracht bijna 3,8 miljoen euro op, het werk Le baiser (1969) ging voor 14,7 miljoen euro onder de hamer. Gustav Klimts Frauenbildnis (Portrait of Ria Munk III) (1917-1918) bracht 22,8 miljoen euro op.

Dinsdagavond hield Sotheby’s in Londen ook een Impressionist and Modern Art Sale.

Daar bracht het zelfportret Autoportrait à la Palette (1878) van de Franse impressionistische kunstenaar Eduard Manet ruim 27 miljoen euro (22 miljoen pond) op. Dit is het hoogste bedrag dat ooit voor een Manet werd neergeteld. Het vorige record stond op ruim 19 miljoen euro, behaald tijdens een veiling in New York in 1989.

De opbrengst was toch teleurstellend voor het veilinghuis, dat onderstreept dat het werk een van de slechts twee zelfportretten is die de kunstenaar ooit maakte. Toch lag het hoogste bod dicht bij de geschatte opbrengst van het zelfportret, die tussen de 24,5 en 36,5 miljoen euro genoteerd stond.

Onder de werken die bij Sotheby’s werden geveild waren meer grote namen, zoals de fauvistische kunstenaar André Derain, wiens werk Arbres à Collioure(1905) eveneens een record van 19,5 miljoen euro opbracht.

Sotheby’s kan tevreden zijn met de totale opbrengst van 134 miljoen euro (112 miljoen pond). Dit is op twee eerdere veilingen na de hoogste opbrengst ooit voor een impressionistische veiling bij het veilinghuis.

Meer over