Podcast

Hoezo, popkomkommertijd? Volkskrant Radio zet de beste zomerplaten voor je op een rij

In de Volkskrant Radio-podcast zet de popredactie van de Volkskrant de beste popmuziek van het moment op een rij. Deze maandelijkse Kroniek van de Nieuwe Muziek signaleert de laatste trends en de meest actuele popkoersen. Om te lezen bij het luisteren.

null Beeld

Het zijn rare, popluwe dagen – want ja, ook de muziekindustrie kent een komkommertijd. De bedrijfstak viert vakantie dus verschijnt er relatief weinig opwindends aan nieuwe platen. Eigenlijk wonderbaarlijk dat de muziekredactie van de Volkskrant desondanks nog een buitengewoon fraaie lijst met de allerbeste albums van het moment kon samenstellen. En dat die lijst ook weer in een florissante podcast is gegoten door het kundige team van Pinguin Radio. Hoezo, vakantie?

Een van de verrassendste platen komt uit Nigeria. Dat land leverde de afgelopen jaren al een hoop nieuwe popsterren, van Wizkid tot Mr Eazi en Tiwa Savage. Maar Burna Boy schiet ze allemaal voorbij. Dat deed hij al met een aantal opmerkelijke samenwerkingen, met de Britse zangeressen Mahalia en Jorja Smith bijvoorbeeld, en de onvermijdelijke Beyoncé. Maar nu gaat Damini Ebunoluwa Ogulu (zo heet Burna Boy echt) ook hard met een spetterende eigen plaat getiteld African Giant. Die titel is geen grootspraak, want de plaat heeft echt klasse. Burna Boy mengt eigentijdse r&b en hiphop (inclusief autotune) met subtiele reggae én reggaeton, en gelukkig ook genoeglijk veel Nigeriaanse afrobeat. Dat levert fijne tracks op als Dangote en Gbona, waarin de onderkoelde vibe de gevoelstemperaturen een eind omlaag brengt. Een prachtige zomerplaat.

En dat is The Big Day van Chance The Rapper eigenlijk ook. Er is iets vreemd aan de hand met het album van de Amerikaanse rapper. De plaat wordt door zijn eigen volgers (en fans) niet bepaald welwillend ontvangen. Sterker nog: Chance The Rapper wordt keihard bekritiseerd. Vooral om zijn sentimentele teksten over gezinsgeluk en onvoorwaardelijke liefde. En daar baalt hij van, laat hij op sociale media weten. Een beetje sneu. Hij had gewoon de recensie in de Volkskrant moeten lezen, want die was wél lovend. Over de kritiek op de larmoyante teksten van Chance The Rapper schamperde recensent Gijsbert Kamer: ‘Een blije rapper is blijkbaar verdacht.’ Om de critici vervolgens nog bozer te maken met de constatering dat Let’s Go on the Run een van de mooiste melancholieke popsongs van deze zomer is. Luister en oordeel vooral lekker zelf.

Komen er dan wéér geen rauwe gitaren de hoek om scheuren? Geen paniek. Garagerocker Ty Segall neemt de nobele rocktaken waar in deze zware verlofweken, en rost er maar weer eens een lekker plaatje uit. Maar wacht eens: waar zijn die scheurende gitaren van Segall eigenlijk? We horen ineens blokfluiten en spijkerharde synths, nauwelijks valse snaren. Het maakt liedjes als Whatever en Ice Paint alleen maar krachtiger. ‘Melodisch sterk en rockend als een beest’, aldus de recensent. Daar kun je ook wel wat mee, met die bluetooth-speaker op de camping in Zuid-Frankrijk.

Luister dit alles, en veel meer, op de maandelijkse podcast Volkskrant Radio bij Pinguin Radio.

Meer over