Hoe vinden (ex-)collega's eigenlijk dat Eva Jinek het doet?

Niet dat haar programma's zo briljant zijn, toch hangt er vrolijke opwinding rond Eva Jinek sinds haar overstap naar WNL. Hoe komt dat? Charles Groenhuijsen, Albert Verlinde, Antoinette Hertsenberg en anderen doen een verklaarpoging.

Eva Jinek. Beeld anp
Eva Jinek.Beeld anp

Jineks amibitie
Dat Eva Jinek ambitie heeft, is duidelijk. En dat het haast on-Nederlands is om dat ook te laten merken, zorgt misschien wel voor de meeste aandacht. Charles Groenhuijsen herkent de prestatiedrang en trots op eigen kunnen in Jinek als Amerikaans.
Hij zag, toen zij stage bij hem liep in Washington, al een grote ijverigheid en gretigheid die we in Nederland minder goed kennen. VVD-politica Jeanine Hennis-Plasschaert was te gast in haar talkshow Jinek op zondag en is blij dat Jinek haar potentieel benut. 'Er zijn genoeg vrouwen die dat niet doen, dus laat maar zien.'
Hans Laroes, haar voormalige baas bij de NOS: 'Eva is een goede journalist. Na haar stage bij Charles Groenhuijsen was haar inhoudelijk talent voor mij duidelijk en dat bewees ze vervolgens ook op de buitenlandredactie. Dat ze ook voor de camera goed tot haar recht zou komen, had ik in eerste instantie niet verwacht. Maar toen ik een screentest kreeg doorgestuurd bleek zij de enige uit vele kandidaten die niet een tekstje voorlas, maar de kijker door de camera heen kon bereiken.'

Met Philip Freriks verzorgde ze als jonge journaliste de uitzending van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2008. Voor Freriks kwam de keuze voor Jinek niet uit de lucht vallen: 'Ik kende haar al als iemand die zich journalistiek gezien als een vis in het water voelde. En ik snap wel dat het leuk werkte om een oudere heer samen met een aanstormend talent daar neer te zetten. Natuurlijk was het spannend, maar dat was het voor ons allebei. En ze heeft het fantastisch gedaan.'

Jinek laat zich ook niet uit het veld slaan door incidenten, ze lijkt er juist munt uit te slaan. Toen een filmpje uitlekte waarop te zien is hoe ze vlak voor de uitzending haar boobies even rangschikte, reageerde ze zo ontspannen dat ze de sympathie van Nederland won. Geen overtrokken zenuwachtig gedoe, maar veel zelfspot zodat iedereen al snel begreep dat net als op elke werkvloer ook bij het serieuze NOS-Journaal geintjes gemaakt worden. Bijkomend voordeel was dat ze van een onbekende journaallezer verwerd tot een bekende figuur.

Het Nieuwsuur-debacle was ongetwijfeld geen leuke episode uit haar carrière, maar wel een waar haar doorzettingsvermogen tentoon werd gespreid. Na het ontslag - nog voordat ze begonnen was - heeft ze niet overwogen om het bijltje erbij neer te gooien. Al snel werkte ze stug door bij de NOS. En de gouden regel dat iemand die iets negatiefs doormaakt en toch doorzet, al snel de sympathie van het publiek wint, ging ook hier op.

Het laatste opmerkelijk feitje was simpelweg een cadeautje volgens haar huidige werkgever, WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes. Als Mart Smeets bij haar op de bank zit in Eva Jinek op zondag ontstaat er een twist over het lezen van de autocue, iets wat zij in het Journaal dagelijks deed. Jinek gaat vol de discussie aan, is duidelijk in haar element. Ze gaat naar voren zitten, haar ogen worden groter en ze gaat harder praten. Bij de aftiteling klinkt een 'oh Mart' niet verwijtend, maar geamuseerd. Het fragment haalde vele nieuwsberichten en het YouTubefilmpje is inmiddels meer dan 13 duizend keer bekeken.

Radar-Presentatrice Antoinette Hertsenberg zat naast Smeets op de bank en vond dat Jinek goed uit de verf kwam. 'Ze was niet van haar stuk te krijgen en zoiets is niet makkelijk op live televisie.' Hertsenberg vindt het een verademing dat er een uitgesproken vrouw als Jinek op tv is. 'Eindelijk een vrouw die niet probeert te pleasen. Er zijn al zo veel tv-vrouwen die de girl next door zijn.'

Jineks overstap
Als Jinek vorig jaar na twee jaar journaals presenteren de overstap wil maken naar Nieuwsuur, krijgt ze het deksel op de neus. Haar relatie met Bram Moszkowicz zit volgens hoofdredacteur Carel Kuyl in de weg. Ze blijft nog even bij de NOS maar springt afgelopen zomer in het diepe door de overstap naar WNL te maken. Wat haar drijft, is de kans om een eigen talkshow te kunnen maken; sinds september kunnen we op zondagochtend afstemmen op Eva Jinek op zondag waar ze iedere week drie gasten op haar bank ontvangt. Dat ze daarvoor als wisselgeld een paar dagen per week de ontbijtshow Vandaag de dag moet maken, neemt ze op de koop toe.

Lees de rest van dit verhaal in de Volkskrant van vandaag
.

Jinek in 2009. Beeld anp
Jinek in 2009.Beeld anp
Meer over