De week in boekenDonald Trump jr.

Hoe reageer je op een onwelgevallig boek van een politieke opponent? En vooral: hoe doe je het niet?

Donald Trump jr., de zoon van, staat misschien niet alom bekend om zijn intelligentie, maar één ding moet je hem nageven: de man heeft voorspellende gaven. Al voor zijn boek Triggered – How the Left Thrives on Hate and Wants to Silence Us uitkwam, pookte hij potentiële kopers op met de boerenslimme vraag: ‘Wat zou Democraten meer kunnen ergeren dan dat dit boek een bestseller wordt?’

Nou inderdaad: weinig dus. Triggered belandde op nummer 1 van de New York Times Bestseller List, en (linksige) media zaten in de hoogste boom. Reden: naast de notering stond het symbooltje van een dolk, dat duidt op bulk-verkoop. Iemand had het boek in groten getale afgenomen, en was dat niet gebeurd, wisten Business Insider tot Jezebel, dan was die hoge positie nooit behaald.

The New York Times kwam deze week met diepgravender onderzoek: de Republikeinse partij kocht voor 100 duizend dollar boeken en biedt gesigneerde exemplaren voor 50 dollar per stuk aan (bij Amazon kost het boek 17,98 dollar) als crowdfunding voor de partijkas. De partij ontkende dat eerst, en doet dat, nadat de krant bewijs overlegde, nog steeds.

Dat de partij geld uitgeeft om de zoon van de leider te spekken, is misschien niet netjes, maar niet illegaal. Boeken groot inslaan en een topnotering behalen is niet chic, maar niet verboden. En dat Donald jr. zonder bulkinkoop de hoogste plek nooit had gehaald is onjuist – het aantal door de Republikeinen gekochte boeken is veel kleiner dan het verschil tussen nummer 1 en 2.

Media die daarover zeuren, spelen Donald jr. alleen maar in de kaart; zijn zij niet het schoolvoorbeeld van ‘links dat rechts de mond probeert te snoeren’? En dat terwijl Donald jr. geen hulp bij slechte publiciteit nodig heeft: tijdens zijn boekpromotie werd hij door nota bene rechtse bezoekers uitgejouwd omdat hij weigerde vragen te beantwoorden.

Hoe reageer je op een onwelgevallig boek van een politieke opponent? En vooral: hoe doe je het niet? Afgelopen weken bood de realiteit zomaar een gratis masterclass.

In een bibliotheek in Idaho, werd onlangs bekend, verstopt iemand al maanden boeken die hem of haar niet bevallen: kritische boeken over Trump, feministische literatuur, manifesten over anti-wapenbezit. De biebmedewerkers vinden ze af en toe op de gekste plekken: bij de jeugdliteratuur, verstopt achter een rij boeken, met de rug naar achteren.

Ook hier werkt het averechts: de bieb zag zich genoodzaakt onvindbare boeken opnieuw aan te schaffen. En de schrijver van het verstopte Commander in Cheat (over Trumps neiging vals te spelen tijdens het golfen), bood aan tien exemplaren op de planken te verstoppen voor gelukkige vinders.

Het goede nieuws: de macht van het woord wordt kennelijk nog altijd hoog ingeschat. Alle ontlezing ten spijt,  zijn boeken nog steeds gevaarlijk.

Lees ook

Hij is een trol die er trots op is een trol te zijn. Donald Trump jr, zoon van, schreef een boek om Democraten te treiteren.

Meer over