In de modeloeikorte broek

Hoe kort het broekje kan? Heel kort, zegt zomer 2020

Vanaf links: Dolce & Gabbana, Rag and Bone, Brandon Maxwell, Michael Kors, Givenchy, Jacquemus, Salvatore Ferragamo, E. Tautz Beeld Imaxtree
Vanaf links: Dolce & Gabbana, Rag and Bone, Brandon Maxwell, Michael Kors, Givenchy, Jacquemus, Salvatore Ferragamo, E. TautzBeeld Imaxtree

Comment ça-va? Nou, prima, want in deze laatste aflevering van de memorabele zomer van 2020 brengt Cécile Narinx hulde aan een grote allemansvriend: de loeikorte broek.

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

Dat de hotpants terug zijn weten trouwe lezers van het magazine al sinds het begin van dit seizoen, toen we in het modenummer een ode brachten aan het deksels korte broekje – dat voor het eerst het daglicht zag in de jaren dertig en via een revival in de jaren zeventig nu weer helemaal terug is. Het mooie daarbij is dat deze trend ditmaal niet discrimineert: ook de heren kwamen en masse de catwalk opgeklost met blote dijen. Dolce & Gabbana toonden zwoele, mediterrane looks met hoedjes, bordeelsluipers en panterprints. E. Tautz hield het liever sportiever. Bij de vrouwen ging het van ruig naar chic en via sportief weer terug. Alles kon, als het maar kort was.

Hoe gaan wij het dragen?

Eigenlijk is er maar één accessoire dat elke kortebroekendrager nodig heeft: een gezonde dosis zelfvertrouwen. En een keurig bovenkantje, want een korte broek met een blote bast of een bikinitopje is (volgens uw brave stijlredacteur althans) minder geschikt voor stadse fratsen en beter op z’n plek op strand, camping en aan zwembadrand. En als er al een bikinitopje bij gedragen wordt, dan is een jasje erover, zoals bij Michael Kors, alweer een stuk gekleder. Jasjes bij shorts zijn door het spannende contrast gekleed-casual eigenlijk altijd goed, net als een los overhemd met opgerolde mouwen of, voor vrouwen met name, een dit seizoen o zo hippe bloes met volumineuze mouwen.

Tom Selleck in Magnum, P.I. Beeld Hollandse Hoogte
Tom Selleck in Magnum, P.I.Beeld Hollandse Hoogte

Valkuilen vermijden doe je zo

Omdat het zonde is om een aflevering over korte broeken te maken en daarbij te moeten kiezen tussen Kate Moss en Tom Selleck – jahaaa, daar is-ie weer – mag monsieur Selleck ook hier weer even laten zien dat sommige mannen lachend wegkomen met een baseballcap, een snor, een blauw hempie en loeikorte pijpen. Voor iedereen met minder lef of swag: investeer in een korte broek die goed zit en mooi blijft, of beter nog: in een korte broek die een dubbelleven kan leiden als zwembroek. Lekker Hollands, twee vliegen in één klap.

Kate Moss op de London Fashion Week in 2009. Beeld Getty Images
Kate Moss op de London Fashion Week in 2009.Beeld Getty Images

Een bekend mens

Wat Kate Moss hier breed lachend demonstreert is dat ze a) gebronsde hertenbenen heeft waar zo ongeveer alles elegant bij staat maar gelukkig ook b) hoe je een petieterig broekje kunt promoveren tot smaakvolle eyecatcher waar je mee gezien mag worden. Het geheim zit ’m allereerst in de accessoires: laklederen slangenprintsandaaltjes, een coole tas, een joekel van een bedelarmband en een charmante hoed. Ten tweede zijn er de laagjes: een simpel wit hemdje met een wit shirt en daarover een jasje met bloemprint. Het geeft diepte, cachet en luxe nonchalance: meer heb je niet nodig voor een lange, luie zomer. Fijne vakantie!

Meer over