Hoe groot zijn Anouks kansen?

Vanavond moet het gebeuren. Het is erop of eronder. Stijgen 'we' tot ongekende hoogten? Volgens Sietse Bakker, een van de organisatoren van het Eurovisie Songfestival, zitten er vanavond vijf miljoen Nederlanders aan de buis gekluisterd. Gaan die Anouk zien winnen? En zo niet, waar eindigt ze dan?

Julien Althuisuis
Anouk Beeld anp
AnoukBeeld anp

Om al het gejubel maar vast te relativeren: de kans dat Anouk wint vanavond is niet heel groot (een troost: wel stukken groter dan victorie van de Roemeense horrortenor). De website eurovisioon.ee verzamelde de polls van 15 andere websites, ingevuld door fanatieke liefhebbers van het Songfestival, en biedt daarmee een enigszins representatieve afspiegeling van wat zich vanavond gaat afspelen.

Hoewel in de wandelgangen de Deense Emmelie de Forest en haar herdersfluit worden genoemd als topfavoriet, is de eerste plaats - nogmaals: volgens de bezoekers van 16 verschillende websites, met elk hun eigen poll - voor de Noorse Margeret Berger met I Feed You My Love.

Als Eurovisioon het bij het juiste eind heeft, eindigt Anouk niet als derde of vierde, maar als zesde. Dat komt omdat niet iedereen ons even goed gezind is. Volgens de eigen poll van Eurovisioon eindigt Anouk op een teleurstellende 12de plaats; het Hongaarse Eurosong.hr degradeert Birds zelfs tot plek 21, weliswaar op veilige afstand van de Roemeense Cezar op 38.

Goede buur
Beter een goede buur dan een verre vriend? Nee hoor: op de twee Duitse websites OGAE Germany en Eurovision.de vinden we Anouk terug op een respectievelijk 5de en 9de plek. De Fransen zien meer heil in het melancholieke Birds en schatten ons in op een niet onaardige 4de plek, nét boven de Duitse inzending; volgens het Spaanse Eurofestival.tk worden we zelfs 3de.

Wie zijn onze beste vrienden dan? Sinds 1975 kreeg Nederland in de finales de meeste punten van Israël, Frankrijk, Ierland en België. Andersom waren 'wij' vooral Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk goedgezind. Traditiegetrouw stemmen Oost-Europese landen vooral op Oost-Europese landen, net als West-Europa op West-Europa.

Gokje
Natuurlijk wordt ook weer flink gewed. De website van Nicer Odds heeft een overzicht van de hoogste en laagste 'odds', gebaseerd op 16 wed-sites.

Mocht u nog ergens 100 euro hebben liggen, dan krijgt u daarvan als u inzet op Denemarken 180 euro terug. Na Denemarken schiet het omhoog. 100 euro op Noorwegen levert al het tienvoudige bedrag op. Mocht u echt van een gokje houden, dan zet u in op een overwinning van Armenië. De 100 euro kan dan met een godswonder 40.100 euro opleveren.

Een chauvinistische inzet op Anouk kan zomaar 3.400 euro worden. Dan moet er wel iets geks gebeuren. En dat is eerder gebeurd: in 2006 won, geheel tegen de verwachtingen in, hardrockgroep Lordi uit Finland met het nummer Hard Rock Hallelujah. Een gokje van 100 euro werd toen 22 keer zo veel waard.

Meer over