Hoe groot wilt u het beeld hebben?

Op het formaat van tablets staat geen maat meer. De iPad Pro van Apple is bijna net zo groot als de Sir Edmund die u nu leest. De concurrentie gaat met tablets voor aan de muur nog wat verder.

Peter van Ammelrooy
Alle formaten iPads op een rij. Beeld
Alle formaten iPads op een rij.Beeld

Hoe groot willen we onze tablet hebben? Met een schermdiagonaal van rond de 10 inch, oftewel 25 centimeter tussen de uiterste hoeken? Dat is zo'n beetje de standaardmaat. Maar wat dachten we van 32 centimeter? Een halve meter? Een meter? Twee?

De tabletcomputer, dat aanraakscherm en pc ineen hij groeit als kool.

Sinds deze week levert Apple zijn nieuwe iPad Pro, met een scherm van 12,9 inch, een kleine 33 centimeter. Dat is 5,6 cm meer dan de originele iPad zoals die in 2010 debuteerde, en het maakt een wereld van verschil. De Pro heeft hierdoor bijna het formaat van deze Sir Edmund, een paar centimeter aan de randen daargelaten.

null Beeld afp
Beeld afp

Wonder

Apple presenteert de Pro als het achtste wereldwonder, zoals we gewend zijn, maar de Amerikanen komen laat kijken met hun reuzenPad. Concurrenten als Samsung, Lenovo en HP leveren al langer 'grotere' tablets met Googles Android-software erop. Onder de Windows-tablets reiken de schermbreedtes al helemaal tot aan de hemel. Over anderhalve maand kunnen we bij Microsoft de Surface Hub kopen, een computer vermomd als scherm met een diagonaal van 1 meter 40 of 2meter 10, voor bijna 7.900 en 22.500 euro.

Toegegeven: met 28 of 127 kilogram is de Surface Hub nou niet bepaald portable te noemen. Hij hoort vastgeschroefd aan de muur, als een hypermodern whiteboard. Maar de Surface Hub heeft een touchscreen en draait apps van Windows 10. Hij is tamelijk tabletesk.

De iPad Pro doe je met zijn nettogewicht van 713 gram nog wel gemakkelijk in een tas. Hij is redelijk goed met één hand vast te houden.

De iPad Mini 4, iPad Air 2 en de nieuwe iPad Pro. Beeld afp
De iPad Mini 4, iPad Air 2 en de nieuwe iPad Pro.Beeld afp
De Microsoft Surface Hub. Beeld epa
De Microsoft Surface Hub.Beeld epa

Geluid

Sommige toepassingen lenen zich uitstekend voor het grote scherm. Films natuurlijk, YouTube-clips en foto's. In webpagina's hoeven we niet meer (zo veel) te scrollen. Digitale magazines zijn er prettiger op te lezen, want min of meer het formaat van het papieren tijdschrift. Plattegronden worden overzichtelijker op grootformaat. Op virtuele piano's en orgels tasten we minder vaak mis. Het scherm is ook groot genoeg om twee apps naast elkaar te laten draaien, elk op zijn eigen helft. Geselecteerde teksten en beelden slepen in twee toepassingen kan (nog) niet: knippen en plakken wél.

Uit de iPad Pro komt een beter geluid door de vier luidsprekers die in de behuizing zijn verwerkt. In een gewone iPad zijn dat er twee. De vier hebben een relatief grote klankkast, waardoor het maximumvolume tot drie keer zo hoog is als in de gewone iPad. De lage tonen komen in de landschapstand uit de speakers aan de onderzijde, de hoge en middentonen uit de bovenste luidsprekers, maar wie de Pro kantelt hoort het geluid meekantelen (de tablet stuurt dan meer hoge tonen naar de bovenste luidsprekers). Zo is de geluidskwaliteit altijd optimaal, zegt Apple.

De iPad Pro. Beeld Apple
De iPad Pro.Beeld Apple
Microsoft Surface Pro 4. Beeld afp
Microsoft Surface Pro 4.Beeld afp

Krabbelen

Toch is het schermformaat niet de grootste innovatie van de Pro. Tegen betaling levert Apple er de Pencil (109 euro) bij. Met dat inktloze schrijfgerei kun je tekenen en krabbelen op het scherm. De stylus kan de eigenschappen nabootsen van een kwast, krijtstift, vulpen of gum. De pen registreert hoe hard je drukt of hoever je hem kantelt. Dat heeft effect op de dikte van de strepen die je tekent.

De accu in de Pencil gaat bij 'normaal gebruik' twaalf uur mee. Onder de dop zit een Lightning-connector: je kunt de stylus opladen met je iPad. Vijftien seconden is genoeg om een half uur te kunnen doorkrabbelen. Ironisch: de Pencil gaat langer mee dan je iPad.

Ook ironisch: de gratis Microsoft Office-apps voor iPhone en iPad werken niet op de Pro. Waarom niet? Het scherm is te groot. Voor apparaten groter dan 10,1 inch is een abonnement op Office 365 vereist. Klein leed, op een groot scherm.

De iPad Pro met de Apple Pencil. Beeld Apple
De iPad Pro met de Apple Pencil.Beeld Apple
Phil Schiller geeft uitleg over de Ipad Pro. Beeld afp
Phil Schiller geeft uitleg over de Ipad Pro.Beeld afp

Microsoft Surface Pro 4

De iPad Pro is géén substituut voor een laptop. Dat is de jongste tablet van Microsoft wél op voorwaarde dat de consument er een Type Cover (149 euro) bij aanschaft. De Surface Pro 4 heeft een scherm van 12,3 inch en een resolutie van 2736 x 1824 pixels. Handig is de uitklapbare standaard. De stylus krijgt de koper er gratis bij. De Surface Pro is wel prijzig. Vanaf 975 euro voor de versie met een Intel Core m3-processor, 4 Gb werkgeheugen en 128 Gb opslagcapaciteit.

De Microsoft Surface Pro 4 Windows-tablet. Beeld Windows
De Microsoft Surface Pro 4 Windows-tablet.Beeld Windows

Samsung Galaxy View

Deze tablet meet bijna een halve meter diagonaal en weegt 2,65 kilogram. Dat maakt dit apparaat niet bepaald lekker portable, maar wel draagbaar. Samsung heeft de View aan de achterzijde van een handgreep voorzien. Volgens de Zuid-Koreanen moeten we de View vooral zien als tweede televisiescherm, voor als de grote tv al bezet is. De resolutie is niet hoog (1920 x 1080 pixels); wie dichtbij zit, ziet de pixels. De accu gaat ongeveer 8,5 uur mee. Gezien op internet voor 699 euro, met 32 Gb opslagcapaciteit.

De Samsung Galaxy View Beeld Samsung
De Samsung Galaxy ViewBeeld Samsung

iPad Pro

iPad Pro in zilver/goud/grijs, 12,9 inch, resolutie 2732 x 2048 pixels, camera 8 megapixel, werkgeheugen 4 Gb

*Met 32 Gb opslagruimte,alleen Wi-Fi: 919 euro.
*Met 128 Gb opslagruimte,alleen Wi-Fi: 1099 euro.
*Met 128 Gb opslagruimte,ook 4G: 1249 euro.

iPad Pro met de Smart Keyboard. Beeld AP
iPad Pro met de Smart Keyboard.Beeld AP
Meer over