Album

Hoe goed Kit Armstrong ook is: wie de klankrijkdom kent van een virginaal, mist iets ★★★☆☆

null Beeld

Nog altijd kan de vraag of je Bach ook recht kunt doen op een moderne vleugel tot verhitte discussies leiden. Des te dapperder dat een pianist het aandurft de muziek van componisten die nog eens 145 en 123 jaar ouder waren (respectievelijk William Byrd en John Bull) op te nemen. De pionier en dader is de Amerikaan Kit Armstrong, die dit zorgvuldig samengestelde dubbelalbum ook nog de ondertitel The Visionaries of Piano Music gaf.

Armstrong is een ongelooflijk getalenteerd en intelligent musicus, een integere artiest die raad weet met elke canon en opveert bij een listige variatie. Hij speelt zo dat het lijkt alsof er nauwelijks afstand is tussen zijn vingertoppen en de snaren. De dynamische mogelijkheden van de piano maken het makkelijker om de individuele noten hun eigen gewicht te geven.

En toch: wie de klankrijkdom kent van een virginaal, mist iets. Dat feestelijke, percussieve. Maar als je er dan pianomuziek van moet maken, doe het dan inderdaad maar zo.

Kit Armstrong

William Byrd & John Bull

Klassiek

★★★☆☆

Deutsche Grammophon

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over