Hoe 3D dansfilm echt tot nut kan zijn

* * * Regie Jon Chu.Met Rick Malambri, Adam Sevani, Sharni Vinson.In 89 zalen...

Floortje Smit

De makkelijkste manier om een standaardfilm in het enorme bioscoopaanbod te laten opvallen? Plak 3D achter de titel. Ook de dansfilm heeft dit trucje inmiddels ontdekt: na Streetdance 3D is ook het derde deel van de populaire Step Up-reeks met deze techniek gefilmd.

Dat is geen overbodige luxe, want het scenario van Step Up 3D biedt niets nieuws. Een dansgezelschap in New York dreigt door financiële problemen zijn huis/oefenplek kwijt te raken aan concurrenten. Wat nu? Een grote danswedstrijd winnen natuurlijk, waarmee ze de tegenpartij verslaan én genoeg geld verdienen om hun pand te redden. Gelukkig hebben de (debuterende) scenaristen ook door dat het verhaal van clichés aan elkaar hangt: ze proberen er niet meer van te maken dan een draad die verschillende dansscènes aan elkaar verbindt.

Bovendien bewijst regisseur Jon Chu hoe 3D een dansfilm echt tot nut kan zijn. De dansscènes zijn wervelend: opspattend water en bewegende laserstralen zijn extra spectaculair, maar toch komen de knappe ‘moves’ van de dansers er goed uit. Gelikt is het, en opzwepend. Door verschillende stijlen te mengen – van capoeira tot straatacrobatiek en tango, van hommages aan Fame tot Fred Astaire – gaat zelfs het praatje-dansje-routine niet echt vervelen.

Floortje Smit

Meer over