Hobbelig duet tussen Catherine Frot en Catherine Deneuve

Het is aan de acteurs te danken dat Sage femme, ondanks platte personages en dito verhaalwendingen, plezierig blijft en sporadisch ontroert. Het is een genot om Deneuve even slonzig als aristocratisch aan een rokerige pokertafel te zien zitten.

Kevin Toma
null Beeld
Beeld

De openingstitels van het Franse drama Sage femme verraden het nodige van wat komen gaat. Alleen al de manier waarop de twee hoofdrolspelers worden geafficheerd: eerst in een enorm lettertype 'CATHERINE', en dan nog de achternamen van de acteurs piepklein erbij. Catherine Deneuve en Catherine Frot, vedetten van de Franse cinema. Voor het eerst samen te zien in een film, en het is niet voor niets dat hun namen in de credits samenvloeien: Sage femme komt grotendeels neer op een hobbelig, maar steeds harmonieuzer duet.

Typerend is ook dat de filmtitel mét en zonder koppelteken verschijnt: eerst Sage-femme ('vroedvrouw') en dan Sage femme ('wijze vrouw'). Frot speelt Claire Breton, de vrijgezelle verloskundige in kwestie, die al in de beginscène volkomen kalm drie baby's op de wereld helpt, en ook buiten het ziekenhuis nauwelijks aan zichzelf toekomt. Alles verandert wanneer ze een onverwacht telefoontje krijgt van Béatrice Sobolevski, de voormalige geliefde van haar vader. Een zwierig levende, gokverslaafde en ernstig zieke allesgenieter, deze Béatrice, die Claires vader tot zelfmoord dreef door hem onverwacht in de steek te laten.

Sage Femme
Drama
***

Regie: Martin Provost
Met: Catherine Frot, Catherine Deneuve, Olivier Gourmet
117 min., in 33 zalen

Wie van de twee nu de wijze vrouw uit de filmtitel is, laat scenarist-regisseur Martin Provost handig in het midden. Provost, sinds producties als Séraphine (2008) en Violette (2013) gespecialiseerd in gedenkwaardige filmheldinnen, schreef Sage femme met name voor de twee Catherines. Hun personages doen in levenservaring, misstappen en koppigheid nauwelijks voor elkaar onder; als het om de sympathie van de toeschouwer gaat, wisselen ze voortdurend stuivertje. Zo gedraagt de bij Claire naar vergiffenis hengelende Béatrice zich herhaaldelijk als een parasiet, terwijl je Claire een schop onder de kont zou willen geven als ze weer eens onmogelijk kil doet tegen vrachtwagenchauffeur Paul, die verliefd op haar is - een mooi zachtaardig optreden van Olivier Gourmet, de derde acteur voor wie Provost de film schreef.

Clichéfiguren, dat wel, maar het is nu eenmaal een genot om Deneuve even slonzig als aristocratisch aan een rokerige pokertafel te zien zitten, terwijl weinig Franse actrices met zoveel overtuigingskracht kwetsbaarheid en nederigheid in hun rol kunnen leggen als Frot. Het is vooral aan hen en Gourmet te danken dat Sage femme, ondanks de platte personages en dito verhaalwendingen, plezierig blijft en sporadisch ontroert. Effectieve muziek ook van componist Grégoire Hetzel, die met zijn herfstig dwarrelende melodieën de meest alledaagse beelden - Claire, 's ochtends van haar werk naar huis fietsend - van een onmiskenbaar Franse melancholie voorziet.

Bekijk hieronder de trailer.

'Net als onze personages kregen ook wij tijd en ruimte om elkaar af te tasten en te ontdekken'

Topactrices Catherine Deneuve (73) en Catherine Frot (61) spelen voor het eerst samen in een film, Sage femme. Deneuve tegen Frot op de set: 'Laten we gewoon allebei zo goed mogelijk ons best doen.' Lees hier het dubbelinterview met Deneuve en Frot.

Meer over