AlbumrecensiePop

Hive Mind, het nieuwe album van The Internet, is sterk en heeft een lekker loom geluid (vier sterren)

Gijsbert Kamer
null Beeld   Getty
Beeld Getty

The Internet is een groep muzikanten en vocalisten ontstaan binnen het hiphopcollectief Odd Future Wolf Gang Kill Them All. Na Tyler, The Creator, Earl Sweatshirt en Frank Ocean is ook The Internet van dit Californische collectief losgekomen en lijken ook zij met hun vierde album Hive Mind voorbestemd voor grote dingen.

Belangrijkste bandlid is Sydney Bennett (Syd), in Odd Future actief als dj en producer en in The Internet vooral schitterend als zangeres. Vergeleken met hun ook al sterke voorganger Ego Death is zowel de productie als het niveau van de composities erop vooruitgegaan. De soulvolle zang is stevig geworteld in de recente r&b-traditie terwijl de akkoordenschema’s van bijvoorbeeld het openingsnummer Come Together het betere werk van Stevie Wonder uit de jaren zeventig in herinnering roepen.

Syd heeft een stem die het beste van Janet Jackson en wijlen Aaliyah verenigt. Maar ook de mannen in het vijf koppen tellende The Internet weten van wanten. Roll (Burbank Funk) heeft een stevig rollende housebeat, Come Over een aangenaam van Nile Rodgers geleend disco-gitaartje.

Die gitaar krijgt binnen The Internet een steeds prominentere rol, zo lijkt het, en wordt gespeeld door Steve Lacy, naast Syd het meest opvallende bandlid.

Nog maar 20 is hij, en onlangs dook zijn naam ook op in de credits van Kali Uchis’ meesterlijke latin-r&b-plaat Isolation. Hier voorziet hij de toch al fraai geproduceerde liedjes steeds van rake accenten. Niet alle liedjes zijn even geweldig, maar Hive Mind is in zijn geheel een sterk album met een aangenaam, wat loom geluid. De ideale soundtrack tijdens deze warme zomer.

The Internet, Hive Mind.  Beeld RV
The Internet, Hive Mind.Beeld RV

The Internet: Hive Mind. Columbia/Sony Music. 4 sterren.

Meer over