Hitschrijvers Motown innen royalties alvast

Popartiesten en tekstschrijvers lijken de financiële mogelijkheden te hebben ontdekt om de toekomstige royalties nu al te incasseren...

Van onze economische redactie

AMSTERDAM

Nadat de zanger David Bowie vorig jaar met een obligatielening 55 miljoen dollar (110 miljoen gulden) binnenhaalde, hebben nu ook de Amerikaanse muziek- en tekstschrijvers Holland Dozier Holland op basis van toekomstige royalties een lening van 30 miljoen dollar afgesloten.

Holland Dozier Holland waren goed voor talloze klassieke hits van Motown-groepen als de Supremes, Marvin Gaye en de Temptations, zoals Baby Love en Where Did Our Love Go. Veel van hun nummers leveren sinds de jaren zestig nog steeds royalties op.

De obligatielening, die een looptijd heeft van vijftien jaar, kwam tot stand via de in New York gevestigde onderneming Pullman Group. Deze en andere financiële instellingen beschouwen muziek- en tekstrechten als een lucratieve nieuwe sector.

De rente op de lening wordt betaald uit de te ontvangen royalties. Doordat met redelijke betrouwbaarheid kan worden vastgesteld hoe groot die zijn, is het voor de belegger niet erg riskant om in zo'n obligatielening te stappen. De royalties worden betaald iedere keer als een nummer op radio of tv wordt gedraaid, wordt verkocht op cd of gebruikt in reclamespots.

Naast David Bowie heeft ook Rod Stewart de markt ontdekt. In april van dit jaar leende hij bij de Japanse instelling Nomura 15,4 miljoen dollar met als onderpand de rechten op de verkoop van zijn muziekcatalogus. Andere componisten overwegen ook de stap te wagen. Bernie Taupin, de man die voor Elton John grote hits schreef als Candle In The Wind, zou ook zijn toekomstige inkomsten op deze wijze contant willen maken. Taupin is een van de weinige tekstschrijvers wiens commerciële successen kunnen worden vergeleken met die van Holland Dozier Holland.

Meer over