Hirst koopt Haarlemse preparaten

Of het nu als blikvanger dient in een modieuze interieur, het pièce de résistance is bij een antiquair of een mottig exemplaar op de rommelmarkt - opgezette dieren zijn de laatste tijd een gewild object. Maar de exemplaren van het Haarlemse duo Ferry van Tongeren en Jaap Sinke onttrekken zich aan het gewone ambacht der taxidermisten. Het is kunst. En de twee zijn kunstenaars.

null Beeld null

Dat vond in ieder geval die andere kunstenaar van opgezette beesten: Damien Hirst. De Brit kocht onlangs maar liefst een volledige collectie opgezette pelikanen, zwarte zwanen, ibissen, hanen en ara's én een serie foto's. Hirst had het werk in Londen gezien en benaderde het tweetal eind vorig jaar. Voor welk bedrag de beide verzamelingen zijn aangekocht is niet bekend gemaakt.

De keuze van Hirst is begrijpelijk. Sinke en Van Tongeren zetten niet zomaar dieren op. Ze maken er artistieke 'composities' mee. Van de vijf dodelijkste slangen vlechten ze een 'heraldische' krans. Een witte zwaan en pauw worden op een tafel gedrapeerd als in een 17de-eeuws stilleven van Jan Weenix. Drie parelhoenders en een nandoe staan gebroederlijk in een glazen vitrine. Twee bekvechtende papagaaien of drie witkuiftoerako's hangen in een schilderijenlijst.

Referenties aan de klassieke kunst zijn er genoeg. Net als overeenkomsten met het werk van Hirst. De Britse kunstenaar werd beroemd door zijn haaien, doorgezaagde koeien en lammeren op sterk water, vitrines met vissen, 'schilderijen' met vlinders of de koeienkop waar duizenden vliegen zich aan verlustigden.

Dode dieren, zowel Sinke en Van Tongeren als Hirst hebben het tot core bussines van hun oeuvre gemaakt. Bij de twee oud-reclamemakers is het toch vooral een kwestie van trompe l'oeil-effect: alsof de dieren springlevend zijn. Bij Hirst heeft het juist een duistere ondertoon van momento mori, gedenk te sterven.

Zoals Het Parool deze week meldde is de aankoop van Hirst bedoeld ter aanvulling voor zijn Murderme-collectie die hij in de zomer zal gaan tonen zijn nieuwe The Newport Street Gallery, een kunstcomplex in Londen. Tot die verzameling behoort werk van zijn Brit Art-generatiegenoten Sarah Lucas, Tracey Emin en Angus Fairhurst. Maar ook schilderijen en beelden van onder andere Francis Bacon, Jeff Koons, Banksy en AndyWarhol.

Ondertussen werkt Hirst ook nog aan de restauratie van Toddington Manor in het Engelse Cheltenham, dat hij in 2006 voor een kleine vier miljoen euro kocht. Ook daar zal een deel van zijn collectie worden getoond, aangevuld met eigen werk.

null Beeld null
Meer over