In de modeHippie

Hippiekleren, bruintinten en patchwork: de late sixties zijn weer in de mode

Das war einmal, aldus Cécile Narinx, die elke week schrijft over een modeverschijnsel. Deze keer: hippie.

Cécile Narinx
v.l.n.r. Stella McCartney, Loewe, Dior Beeld
v.l.n.r. Stella McCartney, Loewe, Dior

CATWALK

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

Behalve uit de jaren tachtig en de jaren negentig werd er voor deze winter ook kwistig geput uit het rijke modearsenaal van de jaren zestig. En dan niet de vroege, brave jaren zestig, maar de wilde, opstandige late sixties. Dat resulteerde in een flinke bups hippiekleren, een overdosis bruintinten en een keur aan huisvlijt: breisels, haaksels en patchwork.

v.l.v.r. Sonia Rykiel, Missoni, Missoni Beeld
v.l.v.r. Sonia Rykiel, Missoni, Missoni

Ontwerpers

Welke merken? En hoe dan?

Grote roerganger dit seizoen was Dior, dat onder leiding van ontwerper Maria Grazia Chiuri terugkeerde naar het jaar 1968, waarin Parijse studenten, les soixante-huitards, de straat opgingen. Behalve de kleding was ook de showlocatie bedekt met kreten en leuzen. Ook Stella McCartney toonde royale hippietruien en capes van (zo leek het althans) restjes wol, en Missoni bewees eens te meer dat de beste breisels uit hun huis komen.

dagelijks werk

Hoe gaan wij het dragen?

Lekker laidback en casual, want dit is geen dracht voor een powerpointpresentatie of een sollicitatiegesprek. Voorkom het scharrige-kattenvrouwtjeseffect door (wie immer) te doseren, voor luxe materialen te kiezen en er mooie oorbellen, schoenen en tassen bij te dragen - liever geen Zweedse gezondheidsklompjes of blote voeten. Goed nieuws voor liefhebbers van lammycoats en corduroy: die hippiehelden zijn ook weer helemaal on trend.

Amma Thompson Beeld GC Images
Amma ThompsonBeeld GC Images

Angstbeeld

Valkuilen vermijden doe je zo

Dat Emma Thompson een groots actrice is, bewijst ze ook op bovenstaande foto, waarop het lijkt alsof ze na een blinde greep in de lappenmand de straat op is gegaan. Wat blijkt: ze speelt een ouder wordende hippie op de set van The Meyerowitz Stories, en dat doet ze behoorlijk overtuigend. Je ziet namelijk meteen waar het misgaat als je je als oudere jongere van top tot teen in hippiedracht hult. Door A) de klompjes met sokken, B) de grijzende dos en C) de sleurtas wordt het een beetje mottig. Wijze les: komt een trend een tweede keer voorbij in je leven, sla ‘m dan over. Anders lijkt het alsof je erin bent blijven hangen.

Ali MacGraw Beeld Getty Images
Ali MacGrawBeeld Getty Images

Neem een voorbeeld aan

Een bekend mens

Natuurlijk is het stijlicoon in deze aflevering een tintelfrisse (toen) jonge blom: Ali MacGraw, de ster uit de gouwe ouwe tranentrekkert Love Story (1970). Maar het had ook Jane Birkin kunnen zijn, Janis Joplin, Anita Pallenberg of de formidabele Pam Grier. Vrouwen die indertijd de toon zetten, maar nu ze de sixty zelf voorbij zijn er stuk voor stuk voor zullen waken in een hippiejurk uit wandelen te gaan. Das war einmal, mooi was die tijd. Want wat voor liefde geldt, never having to say you’re sorry, geldt heláás niet voor mode.

In het winkelmandje

Broek met paarsblauwe bloemen van Libertine Libertine, 130 euro Beeld
Broek met paarsblauwe bloemen van Libertine Libertine, 130 euro
Enkellange jurk van Paul smith, 1.445 euro Beeld
Enkellange jurk van Paul smith, 1.445 euro
Oranje trui met beige col van Mango via Zalando, 39,90 euro Beeld
Oranje trui met beige col van Mango via Zalando, 39,90 euro
Lammy handschoenen van Uniqclo, 14,90 euro Beeld
Lammy handschoenen van Uniqclo, 14,90 euro
Blauw-groen satijnen shawltje van Munthe, 99 euro Beeld
Blauw-groen satijnen shawltje van Munthe, 99 euro
Donkerbaluw corduroy jasje van Munthe, 339 euro Beeld
Donkerbaluw corduroy jasje van Munthe, 339 euro
Lammy jas van Munthe, 415 euro Beeld
Lammy jas van Munthe, 415 euro
Meer over