Hippe tenten en een moedige koningin

Bij het aanbreken van de zomer buigen de weekbladen zich over de vraag: wat ermee te doen? Nieuwe Revu kiest voor een uitneembaar katerntje met de hipste strandtenten van Nederland....

Gijs Zandbergen

HP/De Tijd pakt de zomer iets chiquer aan door een handleiding te geven voor het kopen van een huisje in Frankrijk. De prijzen zijn, ondanks de leegloop van het Franse platteland, van dien aard dat starters op de woningmarkt het voorlopig bij een bungalowtent moeten houden. De Franse optrekjes zijn derhalve weggelegd voor de vijftig- en meerplussers. Die herkennen wellicht ook iets van zichzelf in het artikel over seks. Het bedrijven daarvan blijkt namelijk met het klimmen der jaren veel minder af te nemen dan de me-diamakers doen veronderstellen. Tja, als je als uitgerust echtpaar lekker in je tweede huisje in Frankrijk weinig omhanden hebt, wil je nog wel eens een lekker potje lunchwippen.

Elsevier besteedt nooit veel aandacht aan seks, maar wellicht omdat het zomer is, doet het blad eens dolletjes en pakt het uit met ‘nieuwe manieren om niet zwanger te raken’. Het resultaat is in feite dat oude manieren op een rijtje worden gezet. ‘Wat gaat de toekomst nog brengen aan vernieuwingen? Voorlopig niet veel.’ Dat stemt somber, maar gelukkig heeft de rest van de zomerspecial een prettig amusements- en bladergehalte, waardoor we te weten komen dat Athina Onassis het rijkste meisje ter wereld is, dat Rita Verdonk naar Umbrië op vakantie gaat en dat Antoine Bodar 35 duizend euro kreeg voor zijn optreden in het Postbankspotje. Het geld is overgemaakt naar de Sint Jan in Den Bosch. Heeft hij daar toch nog wat goedgemaakt, want zijn korte tijd als plebaan aldaar was geen groot succes.

Vrij Nederland en De Groene trekken zich weinig aan van de zomer en gaan flink door op de kabinetswisseling. Weinig bloot ook in VN, of het zou de strip van Guido van Driel over de ondergang van Amsterdam moeten zijn, waarin de hoofdpersoon een peepshow bezoekt. De belangrijkste stukken in VN betreffen echter een (afgeleid) interview met drie gevangenen in Guantánamo Bay en een reportage over hoe rechercheurs leren verhoren. Een andere reportage gaat dit keer over de broemde Britse dj Dave Clarke, die zegt: ‘I want to fuck with people’s minds’, een vorm van anticonceptie die ontbreekt in het Elsevier-verhaal.

De Groene Amsterdammer wint de prijs voor de saaiste omslag (Balkenende) en beschouwt in twee artikelen de val van het kabinet, maar het blad heeft ook de leukste strip. ‘Onze nog altijd jeugdig ogende koningin heeft weer eens een gezonde portie burgermoed getoond door Ruud Lubbers in haar eentje te ontvangen’, aldus tekenaar Anone.

Gijs Zandbergen

Meer over