Hiphop in topsfeer op Woo Hah!

Hoewel Future en Mac Miller afzegden, was het programma in Tilburg sterk genoeg.

Bezoekers van het Tilburgse festival Woo Hah! Beeld anp
Bezoekers van het Tilburgse festival Woo Hah!Beeld anp

Het hiphopfestival Woo Hah!, zaterdag voor de derde keer georganiseerd op het Spoorzoneterrein in Tilburg, had een paar tegenslagen te verwerken. Hoofdact Future zegde af omdat hij zijn Amerikaanse stadiontournee met Drake wilde voorbereiden en later verdween ook de tweede grote naam, Mac Miller, van het affiche.

Het leek allemaal niks uit te maken. Woo Hah! was met elfduizend verkochte tickets volledig uitverkocht. Het programma was ondanks de afzeggingen sterk genoeg. Schoolboy Q bleek een prima vervanger. Het maatje van Kendrick Lamar komt eerdaags met een nieuw album en de met Kanye West gemaakte nieuwe single THat Part maakte nieuwsgierig genoeg.

Genieten

En wat te denken van Young Thug, A$AP Ferg, de Britse Skepta en Neerlands eigen hiphoptrots Rico & Sticks met hun ijzersterke Opgezwolle Tot Nu-show? Van een uur of 2 's middags tot na middernacht was er op vier podia (twee binnen en twee buiten) aan het Tilburgse spoor te genieten van internationaal toonaangevende hiphop. Rappers stonden niet zelden tegelijk geprogrammeerd, waardoor er moeilijke keuzen gemaakt moesten worden. Wie te lang bij Rico & Sticks bleef hangen, kon niet meer naar binnen bij Young Thug. De met een capaciteit van zevenduizend man toch forse koepelvormige loods was stampvol, een situatie die zich herhaalde toen A$AP Ferg begon terwijl Action Bronson nog buiten op het hoofdpodium stond.

Zijn optreden was echter te eentonig om langer dan een half uur te boeien. Te veel geleuter over wiet roken en een hogedrukstem die in hetzelfde tempo bleef hangen. Even heel sterk en amusant, en dan wegglijden naar stuurloosheid: het overkwam zaterdag meer acts.

Collectieve vreugde-uitbarsting

Rico & Sticks vierden hun vijftienjarig hiphopjubileum met een show die voor velen al bekend was, en die voor bijvoorbeeld de vele aanwezige Duitsers net te weinig betekende. Maar wat klonk het oude, niet kapot te krijgen repertoire prachtig. Tijd Leert en Gekke Gerrit van Opgezwolle, en het met Kubus achter de draaitafels uitgevoerde Strik Je Veter: stuk voor stuk Nederhopklassiekers. Opmerkelijk trouwens dat Rico & Sticks met hun Opgezwolle-show de enige Nederlandse act op de hoofdpodia was. Ronnie Flex en Broederliefde ontbraken.

Niettemin pakte de keuze voor grote Amerikaanse namen uitstekend uit. Al ontstond de eerste echt grote feestvreugde aan het eind van de middag bij de Britse Skepta. Zevenduizend man sprongen de lucht in toen hij zijn That's Not Me inzette.

Zo'n collectieve vreugde-uitbarsting deed zich helaas niet voor tijdens de rommelige show van Young Thug en ook A$AP Ferg had het halverwege zijn show moeilijk. Maar daar kwam hulp van Rocky, zijn nog populairdere maatje uit de A$AP Mob.

De sfeer was de hele dag blijkbaar zo goed dat de grote namen als cadeautje aan het publiek samen ten tonele verschenen. Even verdwenen hun ego's ten faveure van de collectiviteit. Heel bijzonder, dat vond ook de grote, invloedrijke Amerikaanse muzieksite Pitchfork. De site zette opnamen van VPRO's 3voor12 van dit historisch samenzijn online.

Woo Hah! wordt volgend jaar terecht uitgebreid tot een tweedaags festival.

Meer over