Hilarische ode aan de ziel van Feyenoord

Er kleeft een niet-inhoudelijk bezwaar aan het nieuwste boek van de succesvolste hedendaagse Nederlandse schrijver, Michel van Egmond. Het is te duur.

De verwachtingen die de omvang (382 pagina's met veel ongebruikte ruimte) van de verhalenbundel De snor van József Kiprich wekt, worden niet waargemaakt, op het eerste gezicht. Voor hetzelfde bedrag, 19,95 euro, is momenteel een kolossaal boek te koop met het beste werk van Mart Smeets, om maar wat te noemen; een boek dat naar schatting vijf keer meer woorden telt.

Genoeg gemopperd. De snor van József Kiprich is een hilarisch ode aan Feyenoord, geschreven door een man die zich als hoofdredacteur/verslaggever van de Feyenoord Krant dertien jaar lang in het binnenste van de club bewoog.

Een betere observator had de club zich niet kunnen wensen. Wat Van Egmond ziet, ziet bijna niemand. Laat het zoeken naar de ziel van Feyenoord maar aan hem over.

De stijl kennen we van Gijp, Kieft en Topshow, de bestsellers waarmee Van Egmond naam maakte. Voetbal, droge humor, mededogen, verbazing, schrijftalent en een totaal gebrek aan cynisme, de combinatie werkt opnieuw.

'De eerste Nederlandse woorden die Jószef Kiprich spreekt zijn 'Dikke tieten', 'Hiele grote bek' en 'Lokhoff dikke drol'. Zijn kamergenoot Piet Keur heeft hem die tijdens Feyenoords trainingskamp in Saoedi-Arabië geleerd.'

undefined

Meer over