UPDATE

Hiermee sleepte De Volkskrant drie tegels in de wacht

Beste verslaggeving, beste onderzoek en grootste talent. Kees Broere, John Schoorl en Merijn Rengers én Willem Feenstra sleepten vandaag een Tegel in de wacht. Lees hieronder hun verhalen. Daarnaast werden Olaf Koens, Remco Andersen (verslaggeving) en Antoinnette Scheulderman (interview) genomineerd. Lees hieronder hun verhalen.

Medisch personeel bij een crematorium in het door ebola getroffen Liberia Beeld ap
Medisch personeel bij een crematorium in het door ebola getroffen LiberiaBeeld ap

Remco Andersen - Terug naar Homs

In mei van 2014 reisde onze Midden-Oosten-correspondent Remco Andersen af naar het kapot geschoten Homs, 'een toonbeeld naar wat een burgeroorlog met een samenleving doet'.

Tussen de brokstukken van zijn woonkamer blijft Majed plotseling staan. Hij bukt en pakt een herinnering op aan een leven dat voorbij is, een geel schoteltje. Het is een beetje vuil maar nog onbeschadigd. 'Happy Easter' staat erop, met een konijntje. Majed glimlacht, een boom van een kerel in rode polo en vuile werkmansbroek. 'Hier dronken wij vroeger thee uit', zegt hij. 'Buiten, in de lente.'

Majed kijkt naar wat vroeger zijn trots was: een uitgebreide tropische stadstuin. Hij had hem zelf aangelegd, aan de rand van zijn woonhuis en zijn zaak in keramiek. Er is niets van over. Vorige week heeft hij er nog een rottend lijk weggesleept.

Lees verder...

De Tegels

De Tegel is een erkenning van en eerbetoon aan journalisten die een bijdrage hebben geleverd aan de handhaving en verbetering van de kwaliteit van Nederlandstalige journalistieke nieuws-, verslaggeving-, achtergrond-, onderzoeks- en interviewproducties en een aanmoediging voor journalistieke vernieuwing en journalistiek talent.

Een verwoeste wijk in Homs. Beeld reuters
Een verwoeste wijk in Homs.Beeld reuters

Kees Broere - Ebola lost weefsel van de samenleving op

In september trok onze Afrika-correspondent naar Liberia, een land verscheurd door de ziekte ebola. Hij schreef er voor de Volkskrant, en maakte met Marco Prins reportages voor het NOS-journaal en Nieuwsuur. Hij is genomineerd voor al zijn verslaggeving vanuit het getroffen gebied.

Daniel Wleh, een inwoner van Monrovia, weet ervan. Hij geldt - nee: hij gold - als iemand die graag een dansje maakt. Bij voorkeur in het weekeinde. Naar een dancing gaan, je partner de hand geven, haar elegant naar de dansvloer leiden, een arm om haar middel slaan, haar hand op jouw schouder vleien, en dan...

Stop.

Ebola is echt. In zijn mijmering over het dansen heeft Wleh al minstens drie fouten gemaakt; drie vanzelfsprekendheden die hem en zijn partner het leven kunnen kosten. Dansen is immers: contact. Iemand aanraken. Waar het leven in diepste zin om draait. En wat in het huidige leven in Monrovia, in Liberia en in andere landen van West-Afrika, dezer dagen gelijkstaat aan het ondertekenen van een mogelijk doodvonnis.

Lees verder

Een crematorium in Monrovia, Liberia Beeld ap
Een crematorium in Monrovia, LiberiaBeeld ap

Olaf Koens - In het spoor van de dood doen de details pijn

Rusland-correspondent legde een bizarre route af om als een van de eerste journalisten op de plek van de ramp met MH17 te zijn. Voor zijn reportage die hij maakte over de nacht na aankomst won hij al veel prijzen: de Gouden Pen van Blendle bijvoorbeeld, en hij werd uitgeroepen tot journalist van het jaar. Hieronder nogmaals zijn verslag.

Dan is het plots licht. Oogverblindend licht. Ik kijk lang naar de blauwe korenbloemen, de rest is niet om aan te zien. Een voet. Een hand. Een lijf. Vliegtuigstoelen, onduidelijke stukken metaal. Het spoor van de dood trekt naar het boerengehucht een paar honderd meter van de tent. Daar is een deel van het toestel terechtgekomen en in brand gevlogen. 'Red en bescherm' staat er op een klein houten kruis gekerfd. Het heeft niet mogen helpen.

Een bijna spitsvormige cilinder is wat er over is van een van de twee motoren van het toestel. De enorme vleugel van de Boeing ligt over het paadje uitgestrekt, als kauwgom. Het is een zwartgeblakerde ravage. 'No step', staat er op een scharnier. Je moet lang zoeken om iets te herkennen. Het metershoge bos geknakt metaal is waarschijnlijk het landingsgestel. Overal liggen dikke buizen, dunne stukjes draad. Hoopjes as. Bouten, koppelingen. Zwartgeblakerde lichaamsdelen.

Lees verder

De rampplek van MH17 Beeld belga
De rampplek van MH17Beeld belga

John Schoorl en Merijn Rengers - De grote jongen die niet gebouwd had mogen worden

De grootste windmolen van Europa staat bij Medemblik. Het is een melkkoe voor een club van vooral oud-bankiers, die er miljoenen subsidie mee opstrijken, ontdekten Merijn Rengers en John Schoorl.

Het was in de eerste week van zijn wethouderschap in de Wieringermeer dat akkerbouwer Kees List de map met bouwvergunningen onder ogen kreeg, in zijn nieuwe werkkamer in het gemeentehuis. Behalve de gebruikelijke toestemmingen voor het verbouwen van schuurtjes en bedrijfsruimten, trof de VVD'er in september 2011 een vergunning aan die hem zeer verbaasde.

Voor hem lag het door hem te tekenen besluit 'tot het vernieuwen van een windturbine op een perceel aan de Zuiderdijkweg', vlak bij het Noord-Hollandse stadje Medemblik . In het document kreeg het bedrijf IE Projects BV toestemming om een windmolen te bouwen van ongekende afmetingen. Eén waarvan het hoogste punt 198,5 meter boven de polder zou uitsteken en die 7,5 megawatt aan elektriciteit per uur kon opwekken.

Lees verder

De grootste windmolen van Europa vanuit de lucht. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
De grootste windmolen van Europa vanuit de lucht.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Antoinnette Scheulderman - De waarheid volgens Moszkowicz

Antoinnette Scheulderman sprak ex-junk en ex-advocaat Robert Moszkowicz die wil afrekenen met zijn imago van het zwarte schaap en dus schreef de eeuwige zoon en broer ván zijn autobiografie. Het interview kreeg tegen het einde aan een vreemde wending.

'Dan stop ik nú met dit gesprek. Als u zulke dingen erin gaat zetten en zich niet beperkt tot mijn boek, dan cancel ik het interview hierbij.'

Ik maak een portretterend interview, naar aanleiding van uw boek. Het gaat niet álleen over uw boek.
'Nee, mevrouw, daar ben ik heel rigoureus in. En dit is off the record, dat begrijpt u toch wel? Ik kan uw apparaat ook uitzetten.'

Ik heb liever niet dat u aan mijn spullen zit.
Moszkowicz drukt driftig op het opnameapparaat. Zet hem uit. Zegt: 'Ik eis dat u dit wist waar ik bij sta.' Verheft zijn stem, staat op, komt te dichtbij, zegt een veto uit te spreken over het interview en beantwoordt de opmerking dat dat niet aan hem is met: 'Wacht maar, dan kent u mij nog niet.'

Diezelfde avond komt er een uitgebreide mail van juristenkantoor Moszkowicz, met zinnen als: 'Thans is het interview mitsdien geannuleerd.'

Lees verder

Robert Moszkowicz Beeld No Candy
Robert MoszkowiczBeeld No Candy

Willem Feenstra

Verslaggever Willem Feenstra is genomineerd voor zijn algehele werk in de categorie 'Talent'. Vorig jaar onderzocht hij bijvoorbeeld samen met verslaggever Menno van Dongen hoe eenvoudig het is om voetballers om te kopen. Zij gingen hiervoor naar Singapore, het walhalla van de matchfixing. Vrouwen, gokken, drugs: hoe het Europees voetbal is gecorrumpeerd. Undercover in het hart van een invloedrijk goksyndicaat.

'Ik ga jullie een voorstel doen.' Op de stoep voor de Zhuang Yuan Eatery in Singapore praat Victor Qin (gefingeerde naam), topman in de gokmaffia, op doordringende toon met zijn Nederlandse toehoorders. Het is 2 uur zondagnacht, we kijken uit over de verlaten Upper Serangoon Road en Simon Road. Op tafel staan emmers met ijs en halve-literflessen Heineken. Qin pakt de arm van een van zijn gasten, van wie hij denkt dat het medewerkers van voetbalclub Roda JC zijn en vervolgt: 'Als jullie mij helpen, help ik jullie. Je kunt schatrijk worden.'

Eerder op die dag, 19 januari 2014, rijdt de veroordeelde matchfixer Sivakumar Madasamy ons in een geleende taxi door de beruchte wijk Geylang. Hier is alles te vinden wat menigeen niet in Singapore verwacht: duizenden hoeren, drugs op iedere straathoek, armoede. En goksyndicaten.

Lees verder
Lees hier meer verhalen van Willem Feenstra

De andere nominaties, met dikgedrukt de winnaars

Nieuws
- Joep Dohmen, Jeroen Wester: "NZA-dossier", NRC Handelsblad
- Bart Mos, Joris Polman: "Misstanden bij KPMG", De Telegraaf
- Olaf Koens, Jeroen Akkermans en researchredactie RTL Nieuws: "Onthullingen vliegramp MH17", RTL Nieuws

Achtergrond
- Robert Kosters, "Hoe Jan Bennink miljoenen opstreek met troebele koffiedeal", FTM/Vrij Nederland
- Geertjan Lassche, "Zwart ijs", NPO 2DOC
- Kees Vlaanderen, "Het is uw land", NPO2DOC

Onderzoek
- Misha Wessel en Thomas Blom: "De wetten van Cees Priem", Andere Tijden Sport
- Bastiaan Hetebrij en Ronald Sistermans: "Politie, waar is mijn aangifte?", Altijd wat monitor, NCRV
- Merijn Rengers en John Schoorl: "Subsidies voor auto's en windmolens", Volkskrant

Talent
- Anne de Blok, FTM/Brandpunt Reporter
- Willem Feenstra, Volkskrant
- Maite Vermeulen, De Correspondent

Interview
- Mischa Cohen, VN, "Die fucking datum, Lieuwe van Gogh 10 jaar later"
- Antoinnette Scheulderman, interview Robert Moszkowicz, Volkskrant magazine
- Frenk van der Linden, Piet de Blaauw, Yvonne Verkaik, "Mijn moeder en ik: Tommy Wieringa", KRONCRV

Toekomstprijs
- Root content
- Journee
- Page Facts

Meer over