Album

Het Zweeds Kamerorkest speelt onverschrokken onder leiding van Thomas Dausgaard ★★★★☆

Jenny Camilleri
null Beeld

Gaan ze uit de bocht vliegen? Natuurlijk landt het Zweeds Kamerorkest veilig aan het eind van het eerste deel van Felix Mendelssohns Eerste symfonie. Maar even vrees je van niet, zo onverschrokken zijn ze op deze Mendelssohn-cd onder leiding van Thomas Dausgaard. Hij en het orkest kennen elkaar bijna sinds de oprichting in 1995, en je kunt horen dat zij volledig met elkaar vertrouwd zijn.

Mendelssohns eerste, die hij schreef als een vroegrijpe 15-jarige, begint met een sprint. Dausgaard gaat ervandoor alsof de furiën hem op de hielen zitten, en het orkest volgt hem zonder aarzeling, glashelder articulerend zelfs in de brisantste passages. De blazers kronkelen zich met onrustige energie door het Andante, het menuet is atletisch en elegant en niets staat een krachtige, strak gespeelde finale in de weg. In Mendelssohns Derde symfonie, bijgenaamd ‘de Schotse’, achtervolgen de orkestsecties elkaar met roerige melodische thema’s voordat Dausgaard een kletterende tutti-storm ontketent.

Het tweede deel blaast voorbij als een ondeugende dwarrelwind en het Adagio danst, gracieus maar getergd, tegen de wanhoop aan. Door alle wisselingen en wendingen heen houdt Dausgaard de spanning hoog tot het eclatante einde. De opnametechniek is uitstekend en geen enkel detail van deze enerverende uitvoeringen gaat verloren.

Zweeds Kamerorkest

Mendelssohn

Klassiek

★★★★☆

Bis

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over