TAALGEBRUIKWOORD VAN DE WEEK

Het woord van de week: klotsoksel

Dialect, jeukend jargon, straattaal of neologisme – elke week ontwaart de Volkskrant een opvallend woord. Zoals het neologisme ‘klotsoksel’.

Bart Koetsenruijter

Hoe nieuw moet een neologisme zijn om in deze kolommen door te dringen? Zouden we streng zijn, dan vallen vooral heel veel corona-gerelateerde woorden in de prijzen. Van Dale-hoofdredacteur Ton den Boon had er vorige week al zevenhonderd verzameld, meldde hij in de Volkskrant. Daarvan is raambezoek een van de aardigste. Om het schrille contrast met het woord dat er maar één letter van verschilt. Tussen kraambezoek en raambezoek zit een zo goed als compleet mensenleven. En natuurlijk om de connotatie met dat ándere raambezoek, dat overigens helemaal niet zo heet, maar hoerenlopen had wel zo kunnen heten.

Enfin, een woord uit een andere bron is ook wel eens leuk, ook al is het iets langer geleden opgedoken. De eer valt te beurt aan Het Parool, waarin we, nog voor de corona-inval, een stuk lazen over automobilisten met tunnelangst, die onder begeleiding wandelend een voor verkeer afgesloten tunnel in gingen. Ja mensen, toen schreven kranten nog over dat soort dingen. Een verpleegkundige zei in dat stuk: ‘Ze zeggen dat het veilig is. En ik geloof ze ook wel, maar het voelt gewoon anders. Zodra ik een tunnel in rij, breekt het zweet me uit. Zit ik daar met mijn klotsoksels.’

Prachtig woord, vanwege die opeenvolging van de o's en dat ‘ots’ en ‘oks’. Dat doet het verbaal gewoon erg goed. Je kunt het woord bijna glijdend uitspreken, zonder klemtoon. Je kunt zelfs de lettergreepgrens verschuiven en dan nog bekt het lekker en blijft de betekenis duidelijk. En het zegt natuurlijk duidelijker dan welk denkbaar synoniem ook wat het betekent.

En, nee, het is inderdaad niet nieuw. Op internet en in kranten is het het afgelopen decennium al vaker opgedoken, maar vreemd genoeg is het niet doorgebroken en heeft het Van Dale nog niet gehaald. Bij dezen dus, meneer Den Boon, op een presenteerblaadje; niet voor in het coronawoordenboek, maar voor in het échte woordenboek, een woord waar je het warm van krijgt, maar niet te warm.

Meer over