TAALGEBRUIKWOORD VAN DE WEEK

Het woord van de week: Infodemie

Dialect, jeukend jargon, straattaal of neologisme – elke week ontwaart de Volkskrant een opvallend woord. Zoals dit neologisme: infodemie.

Corto Blommaert

Dat het woord van de week niet langer per definitie een mooi woord is, blijkt wel uit infodemie.

Afgelopen zaterdag signaleerde cybercriticus Marietje Schaake in een interview in de Volkskrant dat de coronapandemie evengoed een infodemie is. Het valseinformatievirus verspreidt zich razendsnel. ‘Zelfs de terminologie is gelijk aan het medische virus: berichten gaan viraal.’

U snapt het, dit is zo’n lekker creatief porte-manteauwoord, een samengetrokken woord dat de betekenis van beide grondwoorden combineert. Van de makers van brunch, motel, webcam en ander taalkundige ongein. Het tiert welig in tijden van, tot voor kort, schaamte en, nu, crisis. Covidioot, cockblockdown, quarantainment.

Het porte-manteauwoord is als een moestuinschuurtje: een bijeengeraapte stapel bouwmaterialen, een scheve deur, een afgebladerd raamkozijn, een lekkend dak, krampachtig bijeengehouden door scheve spijkers. Het zijn lelijke bouwsels. Functioneel en bij tijden charmant, dat wel, maar zou je erin willen wonen? Precies.

Wat is er te midden van al die samenstellingen nu zo bijzonder aan infodemie? Welaan, wanneer de terrassen weer vollopen zullen twittervondsten als covidioot bij de eerste slok vergeten zijn. Infodemie niet, het woord staat nu al in rapporten van de Wereldgezondheidsorganisatie en de Europese Unie. Infodemie staat volgend jaar in de Van Dale en zit dan als een zeepok permanent vastgekoekt aan het Nederlands.

Waarmee de huidige pandemie evengoed een vocabudemie is (ja, sorry, niets verleidelijker dan de zonde). Een valsewoordenvirus dat zich razendsnel verspreidt door de aderen van onze taal. Zelfs de terminologie is gelijk aan het medische virus, al lijkt hiertegen geen vaccin bestand.

Meer over