NieuwsWK vrouwenvoetbal

Het WK vrouwenvoetbal krijgt dit jaar een avondvullende talkshow

In Studio France bespreekt Suse van Kleef alles over de linksback van Thailand.

Gijs Beukers

Tien jaar geleden speelde Nederland in de kwartfinale van het EK vrouwenvoetbal tegen Frankrijk. Wie de wedstrijd, die na een zenuwslopende strafschoppenserie werd gewonnen door Oranje, rechtstreeks op televisie wilde volgen, kwam bedrogen uit. Media ­besteedden maar mondjesmaat ­aandacht aan het evenement. De halve ­finale – die Nederland verloor van ­Engeland – was de eerste wedstrijd die live te zien was, bij de NOS. Hoe anders is dat nu?

Tijdens het WK in Frankrijk, dat ­vrijdag begint, worden alle 52 wedstrijden rechtstreeks uitgezonden door de NOS. 31 wedstrijden zijn te zien op televisie, de rest op internet.

Ook is nu voor het eerst een avondvullende talkshow rond vrouwenvoetbal te zien, Studio France. Sjoerd van Ramshorst presenteert, Suse van Kleef is zijn sidekick. Van Kleef, normaal gesproken correspondent in het Verenigd Koninkrijk voor de NOS en het AD, heeft de maand juni vrijgemaakt voor het WK. ‘Fijn om eens over iets anders dan de Brexit te praten.’

Blessure

Van Kleef volgt het vrouwenvoetbal op de voet. Jarenlang was ze actief in jeugdelftallen van Oranje, waar ze ­samen speelde met WK-gangers Loes Geurts en Anouk Dekker. Na een kruisbandblessure besloot Van Kleef zich op de journalistiek te richten.

Bij die beslissing speelde de amateuristische staat van het vrouwenvoetbal destijds een rol, zegt Van Kleef. ‘Een profcarrière leek toen een utopie. Ik ben blij dat het nu veel serieuzer wordt genomen.’

Wedstrijden van het Nederlands elftal doen het uitstekend op tv. Tijdens het EK 2017, gehouden in eigen land, trokken alle wedstrijden van Oranje meer dan 2 miljoen kijkers. Naar de gewonnen finale tegen Denemarken keken 4,1 miljoen mensen.

‘Genoeg te vertellen’

Toch lijkt de NOS een risico te nemen. Want hoeveel kijkers zijn geïnteresseerd in Thailand-Chili? En zakken de kijkcijfers niet als een plumpudding in elkaar als Nederland, volgens Van Kleef een van de acht kanshebbers, vroeg wordt uitgeschakeld? Van Kleef is daar niet bang voor. ‘Natuurlijk zal er minder interesse zijn als Nederland eruit ligt, dat zie je ook bij de mannen. Maar ik ben ervan overtuigd dat er genoeg verhalen te vertellen zijn om het boeiend te houden.’

Bij Studio France zal het weinig over de verdedigende tactiek van Thailand gaan, zegt Van Kleef. ‘We gaan het hebben over het bijzondere leven van de linksback. Omdat vrouwenvoetbal zo’n jonge en ­onbekende sport is, zijn er veel mooie verhalen. Op het veld staan geen spelers die vanaf hun 12de in de watten zijn ­gelegd en van en naar de training zijn gereden.’

Het Jamaicaanse team wordt bijvoorbeeld nauwelijks ondersteund door de bond. Om de spelers toch naar Frankrijk te laten afreizen, springt de stichting van de dochter van Bob Marley financieel bij. Eén ­Jamaicaanse speler heeft geld ingezameld om voetbalspullen aan te schaffen. Ook bijzonder: Nederland speelt op 15 juni tegen Kameroen. Maar een fatsoenlijk strijdplan voorbereiden is voor bondscoach Sarina Wiegman knap lastig, want van die ploeg zijn nauwelijks beelden beschikbaar.

Studio France is tijdens het WK iedere voetbaldag te zien om 20.25 uur op NPO 3.

Dinsdag 11/6, 15.00 uur, NPO 1: Nieuw-Zeeland-Nederland

Zaterdag 15/6, 15.00 uur, NPO 1: Nederland-Kameroen

Donderdag 20/6, 18.00 uur, NPO 1: Nederland-Canada

null Beeld

#109: Vrouwenvoetbal voorbij de clichés
Vrouwenvoetbal is in opmars, zeker ook in Nederland. Chef Volkskrant Magazine Aimee Kiene vond het daarom hoog tijd voor een special, volledig gewijd aan het aankomend WK. We praten met haar over vrouwen in een testosteronwereld. En wat betekent de opkomst van het vrouwenvoetbal voor de vrouwenzaak? Aimee Kiene bespreekt het met Laura van der Haar in de nieuwe aflevering van Het Volkskrantgeluid.

Meer over