Stijgers en dalersBoekenraad

Het was een week van cijfers, concludeert Jet Steinz uit de bestsellerlijst

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.

Haast van Stéphane Servant Beeld
Haast van Stéphane Servant

Het was een week van cijfers. Niet alleen in de titels uit de CPNB Bestseller 60 en de VK-toptien, waar ze je om de oren vliegen: van vijf keer Zeven zussen (Lucinda Riley) tot Dubbel zes van Daphne Deckers, van Rachel Renée Russells Dagboek van een muts 12 Wegwezen tot Jeff Kinney’s Het leven van een loser 12 – Liefdeskriebels, en van waanzinnige boomhutten van 91 en zelfs 104 verdiepingen tot De tweede (Lynn Berger) en Die ene patiënt (alhoewel dat er eigenlijk ruim 80 waren: zoveel afleveringen maakte Ellen de Visser al voor de Volkskrant van de serie waarin ze dokters en verpleegkundigen interviewt over de patiënt die hun kijk op het vak en het leven veranderde, en nu zijn die verhalen dus gebundeld).

Maar ook in het nieuws. 5: het droevige aantal eerstejaars dat op dit moment Nederlands studeert aan de Vrije Universiteit Amsterdam (te weinig om de studie komend jaar nog aan te bieden). 76,6: het percentage van de boeken op de lijst van havo- en vwo-leerlingen dat daadwerkelijk gelezen wordt, zo bleek uit onderzoek van Jeroen Dera onder 1.616 examenkandidaten, wat weer iets anders is dan ‘uitgelezen’, want dan ligt het percentage ineens op 63,2 – ook al zo treurig stemmend. 6,7: het gemiddelde cijfer waarmee de aan het onderzoek deelnemende scholieren de door hen (deels) gelezen boeken waarderen. 5,9: het cijfer dat ze over hebben voor Kaas van Willem Elsschot – ai.

Wél hoog scoort Stefan Brijs’ De engelenmaker: dat is beoordeeld met een 8,1. 8-en zijn er voor Lize Spit (Het smelt), Kim van Kooten (Lieveling) en Alex Boogers (Alleen met de goden). Kluun, Arjen Lubach, Dirk Ayelt Kooiman, Griet Op de Beeck, Hanna Bervoets en Thomas Olde Heuvelt krijgen cijfers tussen de 7,5 en 7,9. Recente boeken dus, die op Bervoets en Kooiman na allemaal ooit in de Bestsellerlijst hebben gestaan (De engelenmaker gek genoeg maar één week).

Wat zouden de leerlingen van de twee Nederlandse romans in de VK-toptien vinden? Of ze Ilja Leonard Pfeijffers Grand Hotel Europa überhaupt lezen dan wel uitlezen is de vraag, want dat boek is 624 pagina’s dik. Moord op de moestuin van Nicolien Mizee daarentegen zou wel eens een leeslijstfavoriet kunnen worden.

De tip van Janneke Siebelink (hoofdredacteur lees.bol.com): Stéphane Servant & Rébecca Dautremer, Haast (Davidsfonds)

‘(…) Nooit hield Haast halt.

Zelfs niet om te slapen.

Zelfs niet om te dromen.

Zelfs niet om van iemand te houden.’

Maar dan is daar Berg. En samen krijgen ze Nu, die zijn ouders doet inzien dat stilstaan goed is om te begrijpen wat er om je heen gebeurt. Maar niet te lang, want er valt nog zoveel te ontdekken in deze grote wereld. Een tijdloos sprookje met illustraties om in te lijsten — voor iedereen voor wie de wijzers soms een beetje te snel gaan.

De toptien van de Volkskrant Boekenraad

1. Thea Beckman, Kruistocht in spijkerbroek

2. Bart van Loo, De Bourgondiërs (De Bezige Bij)

3. Ilja Leonard Pfeijffer, Grand Hotel Europa (De Arbeiderspers)

4. Ellen de Visser, Die ene patiënt (Ambo|Anthos)

5. Nicolien Mizee, Moord op de moestuin (Nijgh&Van Ditmar)

6. Gerdien Verschoor, Het meisje en de geleerde (Atlas Contact)

7. Andy Griffiths, De waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen (Lannoo)

8. Adwin de Kluyver, Het gedroomde noorden (Uitgeverij Unieboek Spectrum)

9. Haemin Sunim, Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt (Boekerij)

10. Sally Rooney, Normale mensen (Ambo|Anthos)

Op allerlei manieren over boeken schrijven, daar is de boekenredactie van de Volkskrant de hele dag mee bezig. Maar hoe kiezen zij welke boeken uit het enorme aanbod worden behandeld, en hoe bepaal je wat goed en slecht is? Boekenchef Wilma de Rek: ‘Een roman is goed als je erin wilt blijven wonen.’

Meer over