Het verhaal van Leonard Cohen in vijf liedjes

'We melden met diep verdriet dat de legendarische dichter, liedjesschrijver en kunstenaar Leonard Cohen is overleden', schrijft het management van Cohen in de nacht van donderdag op vrijdag op Facebook. Cohen begon aanvankelijk als dichter, maar met zijn monotone, melancholieke stem had hij als muzikant meer succes. Dit zijn vijf sleutelliedjes die het verhaal van zijn oeuvre vertellen.

Leonard Cohen in 2008. Beeld afp
Leonard Cohen in 2008.Beeld afp

1. SUZANNE
Album: Songs Of Leonard Cohen (1967)

Hoe de dichter songschrijver werd: Suzanne verscheen eerst als gedicht (1966). De vroege Cohen ten voeten uit: eenvoudige begeleiding op akoestische gitaar. Spaarzaam ingezette strijkers en vrouwenstemmen. Nog altijd een van zijn geliefdste en vaakst gecoverde liedjes.

2. FAMOUS BLUE RAINCOAT
Album: Song Of Love And Hate (1971)

De tekstschrijver in topvorm. Famous Blue Raincoat heeft de vorm van een brief met de golvende versvoet die amfibrachys heet: een beklemtoonde lettergreep ingeklemd tussen twee onbeklemtoonde. De laatste woorden van het lied zijn de ondertekening van de brief: 'Sincerely, L. Cohen'.

3. HALLELUJAH
Album: Various Positions (1984)

Dat Hallelujah niet direct indruk maakte, valt te begrijpen: tikje traag, geen fijne productie, zang op afstand. Het werd Cohens beroemdste lied dankzij versies van anderen: John Cale (1991) inspireerde Jeff Buckley (1994). Sindsdien lijken de meeste vertolkers vooral diens versie te coveren. 'Het is een goed lied, maar te veel mensen zingen het', zei Cohen. Hoe hij het zelf bedoelde, hoor je het best op zijn recente live-albums.

Een van de grootste poëten van de poptraditie (+)

We hadden het, net als bij David Bowie in januari, kunnen zien aankomen. Dat diepzwarte, prachtige nieuwe Leonard Cohen-album, het eind oktober verschenen You Want It Darker, was een afscheidsplaat. Lees hier het postuum.

4. FIRST WE TAKE MANHATTAN
Album: I'm Your Man (1988)

Steeds donkerder stem, steeds vaker parlando en een substraat van synthesizer. In de tekst laat Cohen een terrorist spreken: 'You loved me as a loser, but now you worry that I just might win/ You know the way to stop me, but you don't have the discipline.' De woorden zijn pijnlijk actueel; de sound niet meer zo actueel als in 1988.

5. YOU WANT IT DARKER
Album: You Want It Darker (2016)

Het afscheid. Hoor die bas pulseren. Cohen neemt een voorschot op zijn dood. Zijn stem kan niet lager en zachter meer. Hij lijkt ook te zingen over de toestand in de wereld. 'A million candles burning for the love that never came.' Vluchtelingen? Populisme? 'You want it darker/ We kill the flame.'

Meer over