Het utopisch ideaal viert op Oerol hoogtij met naturisme en Kytopia

Theater..

TERSCHELLING Het zal wel komen doordat ze in de open natuur mogen spelen, maar veel theatermakers blijken dit jaar op Festival Oerol op zoek te zijn naar het ultieme geluk of de verloren onschuld. Dat begint telkens bij een utopisch ideaal.

Volgens de Vlaamse groep De Roovers is dat de kindertijd. In de Terschellingse bossen spelen ze het prachtige oorlogsverhaal Blue Remembered Hills van de Brit Dennis Potter. Het meest opvallende hieraan is dat de zeven volwassen acteurs kinderen spelen. En dat doen ze knap, zonder groteske clichés.

De jongens spelen oorlogje en de meisjes vadertje en moedertje. Beide spelletjes zijn even wreed. Ze verzinnen afgehakte duimen, boosaardige vaders en dreigen elkaar steeds weer de tanden uit de bek te slaan. Het onschuldige kinderspel raakt echter steeds meer verstrikt in de echte oorlog en de vraag dient zich aan of de kinderen wel zo onverdorven zijn.

Een stuk lichter van toon is de naturistenvoorstelling van het Groningse collectief Club Guy & Roni. Toch gaat het ook in hun mimekomedie Frei Korper Kultur over een groep mensen die probeert samen te vallen met de natuur, in een ultieme poging het geluk te vinden. In dit geval op een naaktcamping, waar ze proberen de gedragscodes van het naturisme te doorgronden. Zo doen ze een snelcursus naaktlopen voor beginners, en ze zingen een lied over het onderdrukken van een erectie.

Theatermakers Floor Leene en Greg Nottrot van het Nieuw Utrechts Toneel zijn zelfs letterlijk op zoek gegaan naar Utopia. Ze doen dat met een oude keet en een grote bouwaankondiging in een verder leeg weiland. Op het bord staat ‘geluk’. In de voorstelling mijmeren de twee over het bouwen van een stad die bestaat uit puur geluk en over hun reizen. De voorstelling is soms erg hap-snap en duidelijk nog een work in progress, maar de duo-presentatie werkt aanstekelijk en doet uitkijken naar het vervolg volgend jaar op Oerol.

Ten slotte is er nog Kytopia, een project van Colin Benders (Kyteman) en zijn vrienden. Ze spelen Potten en pannen, een jamsessie tijdens een Japans diner. Of andersom. De pollepels en pannen waarmee live gekookt wordt, zijn versterkt. En op deze keukengeluiden gaan de muzikanten los met orgels, trompet, bas en draaitafel.

De eerste sessie op zondagavond mislukte. Maar later op de avond, toen ze het concept durfden loslaten, revancheerden de muzikanten zich.

Meer over