ALBUMRECENSIEA Hero’s Death

Het tweede album van Fontaines D.C. maakt al net zo veel indruk als hun debuutplaat ★★★★★

Gijsbert Kamer
Fontaines D.C. – A Hero’s Death. Beeld
Fontaines D.C. – A Hero’s Death.

Wat was dat een jaar geleden toch een aanwinst voor de gitaarpop, het Ierse Fontaines D.C. Stuiterende rock-’n-roll, messcherpe gitaarriffs en een zanger die het intense van Ian Curtis koppelde aan het rauwe, knauwende van The Fall’s Mark E. Smith. Hun debuutalbum Dogrel bevatte een originele mengvorm van grotestadsblues met Ierse folkdichtkunst en schurende gitaarpop zoals we die in jaren niet hadden gehoord.

We noemden het bij gebrek aan een betere benaming maar postpunk, maar het vijftal uit Dublin raakte toen al een snaar die door andere nieuwe postpunkbands als Idles en Shame onberoerd bleef.

Het tweede album A Hero’s Death is zelfs nog beter. De songs zijn minder hectisch en snel, maar hebben meer reliëf. De teksten zijn na een jaartje touren over de wereld niet meer aan Dublin gebonden, al is de albumtitel ontleend aan een toneelstuk van de Ierse schrijver Brendan Behan.

‘Life ain’t always empty’, luidt hier de mantra van Grian Chatten, die zijn dictie net wat scherper aanzet dan op Dogrel. In het refrein horen we een fraai Beach Boys-koortje, een van de verrassingen hier.

Want wat Fontaines D.C. aan tempo hebben teruggenomen, komt er in de diversiteit van de arrangementen juist bij. Raak is ook het zonnige koortje in Sunny. En zo trekt producer Dan Carey alles net wat meer uit elkaar, zonder dat de essentie van het rauwe bandgeluid geweld wordt aangedaan.

Een tikkeltje anders dan Dogrel maar minstens zo goed, dit A Hero’s Death. Van een herhalingsoefening is geen sprake, voorzichtig maar met groot zelfvertrouwen heeft deze band uit Dublin iets gedaan wat onmogelijk leek: een formidabel debuut laten opvolgen door een album dat geen spatje minder indruk maakt.

Fontaines D.C.

A Hero’s Death

Pop

★★★★★

Partisan Records/Pias

Meer over