ArchitectuurTiny Bauhaus

Het Tiny Bauhaus is een showcase voor maatwerk voor de massa

Het 3D-geprinte paviljoen komt in mei naar Rotterdam.

Het Tiny Bauhaus op de eerste standplaats, in Parijs, bij het Musée des Arts et Metiers, DUS architects. Beeld Aectual
Het Tiny Bauhaus op de eerste standplaats, in Parijs, bij het Musée des Arts et Metiers, DUS architects.Beeld Aectual

Het Tiny Bauhaus is een bescheiden wit paviljoentje, maar het probeert wel drie dingen tegelijk aan de man te brengen: het jubileum van 100 jaar Bauhaus, de 3D-geprinte ontwerpen van DUS architects en het postume gelijk van architect Walter Gropius, oprichter van Bauhaus, die al in 1919 verkondigde dat goed design en moderne techniek elkaar nodig hebben om de massa te verheffen.

‘De democratisering van design’, zegt architect Hedwig Heinsman, staand voor het geprinte paviljoen van 8 vierkante meter dat naast Het Nieuwe Instituut in Rotterdam is geplaatst. ‘Bauhaus deed dat indertijd door massaproductie te omarmen en zo design betaalbaar te maken. Wij doen het juist door gepersonaliseerd ontwerp: maatwerk voor de massa.’

‘Laten wij gezamenlijk de nieuwe bouwkunst van de toekomst scheppen, die alles ineen zal zijn: architectuur, beeldhouwkunst en schilderkunst’, citeert Heinsman het oprichtingsmanifest van Bauhaus. Voor die nieuwe toekomst is de 3D-printer in dit concept de grootste troef.

Als DUS Architects maakten Heinsman en haar compagnon Hans Vermeulen in 2013 furore met een plaatje van een 3D-geprint grachtenpand. Het plaatje werd sufgeklikt, maar het gebouw kwam er nooit.

Het probleem van 3D-printtechniek in de architectuur, zegt Vermeulen, is dat de bouwindustrie zeer traditioneel werkt. ‘Er ontbreekt nog een connectie tussen de printtechniek en het bouwmateriaal. Omdat het grachtenpand niet erg opschoot, dachten we: we moeten het bouwproces veranderen.’

Het Tiny Bauhaus is ontworpen door DUS Architects, waar inmiddels 3D-printproductiebedrijf Aectual bij is gekomen. Opdrachtgever is het Duits Verkeersbureau, dat meer toeristen wil trekken die op cultuur afkomen. In het paviljoen draait een video over Bauhaus en in het aanpalende café van het Nieuwe Instituut kunnen bezoekers met een VR-bril een tour maken door de werkkamer van Bauhausoprichter Walter Gropius in Weimar.

Het witte gebouwtje met grote ramen - zoals Bauhausarchitect Ludwig Mies van der Rohe het graag zag - is op tournee. Na Parijs en Rotterdam reist het naar Barcelona, waar het naast het befaamde Duitse paviljoen voor de wereldexpo van 1929 van de Grote Mies zelf komt te staan.

De geometrische patronen, het ronde raam, de stoel van Marcel Breuer: het paviljoen is onmiskenbaar Bauhaus. Maar het is ook een showcase, zegt Heinsman: ze wijst op het terrazzo op de grond, waarin Bauhauscirkels zijn verwerkt. ‘De 3D-printer maakt het simpel en goedkoop om je eigen patronen te ontwerpen en laten maken. Vroeger was in de bouw alles wat van de standaard afwijkt, peperduur. Dat hoeft dus niet meer.’

Tiny Bauhaus, Het Nieuwe Instituut, Rotterdam, nog te zien van 1/5 tot 5/5. Entree gratis.

Meer over