AlbumrecensieCairn

Het spelplezier spat ervan af bij Fergus McCreadie’s pianojazz ★★★★☆

null Beeld

De Schotse pianist Fergus McCreadie maakte lokaal al naam met het in eigen beheer uitgebrachte album Turas (2018). Met zijn trio werd hij opgepikt door Edition Records, een van de toonaangevende Britse jazzlabels van dit moment. Het lijdt geen twijfel dat McCreadie een mooie toekomst wacht, want Cairn is een album waarop de pianist samen met bassist David Bowden en drummer Stephen Henderson aansluiting vindt bij de pianojazz van illustere trio’s als The Bad Plus, E.S.T. of, recenter, Rymden.

McCreadie is hier de man die de lijnen uitzet, Bowden en Henderson volgen hem als hij met speelse souplesse zijn notenreeksen laat dansen.

Die lichte touch waarmee de eigen composities dynamiek krijgen, en de vluchtige wijze waarop zijn aanslag steeds verspringt, doen vermoeden dat het allemaal geen enkele moeite kost. Soms lijken Schotse folkwijsjes de basis voor razendsnelle improvisaties, terwijl McCreadie in Jig het uiterste van zijn begeleiders vraagt wanneer hij regelmatig van tempo en volume wisselt.

Het spelplezier spat er ruim een uur lang van af, op dit zeer aanstekelijke en meeslepende Cairn.

Fergus McCreadie

Cairn

Jazz

★★★★☆

Edition Records

Meer over