RecensieIgor Levit

Het spel waarmee Igor Levit de nieuwe serie Jonge Wereldsterren aftrapt, is übervirtuoos ★★★★☆

Guido van Oorschot
Pianist Igor Levit. Beeld Felix Broede
Pianist Igor Levit.Beeld Felix Broede

Is dat nou zo moeilijk, denk je wanneer de Duits-Russische pianist Igor Levit in het Concertgebouw Rachmaninov speelt. Triller hier, loopje daar, een kind doet de was in de Rapsodie op een thema van Paganini. Terwijl dat stuk toch te boek staat als vingerbrekend. Conclusie: het spel waarmee Levit (32) de nieuwe serie Jonge Wereldsterren aftrapt, is übervirtuoos.

‘De pianist van het verzet’ wordt hij genoemd, vanwege zijn unverfroren stellingname in maatschappelijke kwesties. Extreem-rechts, klimaat, Trump: geen dag gaat voorbij of @igorpianist slingert zijn groenlinkse tweets de wereld in. Dat hij intussen zijn geest scherp houdt voor de muziek, blijkt uit die fascinerende Rachmaninov.

Bij mindere goden loopt dit stuk nog weleens uit op wild expressionisme. Levit zet het eerder neer als een Mondriaan: helder en rechtlijnig. Alleen in supersnelle passages, wanneer individuele noten met elkaar versmelten, krijgt de muziek even de trekken van een vloeistofdia.

Gemeten naar de kubieke meters van de Grote Zaal houdt Levit Rachmaninov aan de zachte kant. Hij boft daarom met dirigent Manfred Honeck, die het Pittsburgh Symphony Orchestra strak aan de lijn houdt. Desnoods met vierdubbel pianissimo zoekt hij de rand op van het hoorbare.

In februari maakt Levit zijn debuut in de serie Meesterpianisten. Bij de Pittsburghers valt te hopen dat de terugkeer niet opnieuw twaalf jaar duurt. In een overrompelende kijk op Sjostakovitsj’ Vijfde symfonie tonen ze de stress en maskerade van een leven onder Stalin. Verpletterend systeem versus kwetsbare ziel: de Amerikanen spelen het subliem uit.

Rachmaninov en Sjostakovitsj

Klassiek

★★★★☆

Door Igor Levit (piano), Pittsburgh Symphony Orchestra o.l.v. Manfred Honeck. 4/11, Concertgebouw, Amsterdam.

Meer over