Avonduren

Het spannende Berlijnse theater Volksbühne biedt gratis kijkplezier

Vincent Kouters
Metamorphosen (Overcoming Mankind) Beeld Julian Röder
Metamorphosen (Overcoming Mankind)Beeld Julian Röder

De Volksbühne, een van de spannendere theaters in Berlijn, blijft in elk geval dicht tot Pasen (4 april). Erg spijtig voor het theaterminnende Duitse publiek, maar goed nieuws voor ons, de internationale kijkers. Want het theater, bekend om zijn experimentele werk, heeft Volksbühne digital in het leven geroepen. Op zijn website is nu op diverse avonden live vanuit hun gebouw, de Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz, oud en nieuw werk van de groep te zien. Na de live vertoning blijft de voorstelling voor de betalende kijkers 24 uur beschikbaar.

Vrijdagavond om 19 uur is Metamorphosen (Overcoming Mankind), een gloednieuw werk dat zijn wereldpremière dus online beleeft. Regisseur Claudia Bauer liet zich inspireren door Ovidius Metamorfosen, ‘een wonderbaarlijke steekproef van mythen over Romeinse godinnen, helden en nimfen die verschillende identiteiten en vormen uitproberen’.

‘Alles verandert, niets vergaat,’ schreef Ovidius. Bauer neemt dit gegeven als uitgangspunt voor een uitbundige, theatrale viering van het antropoceen, het tijdperk waarin de aarde en het klimaat de desastreuze gevolgen ondervinden van de menselijke groei. Viering? Ja, want betekenen zaken als klimaatverandering, pandemieën en uitputting van de natuur ook noodzakelijkerwijs het einde van de mensheid? Nee, stelt Bauer, misschien niet. Want niets vergaat, alles verandert alleen maar. In Metamorphosen (Overcoming Mankind) doet ze een aantal uitdagende voorstellen voor de nieuwe mens, die zal opstaan als dit allemaal voorbij is.

Op dinsdag 16 februari volgt een livestream van Mourning Becomes Electra (‘Rouw siert Elektra’) van de jonge regisseur Pinar Karabulut. Echt interessant wordt het de vrijdag daarop. Dan zendt de Volksbühne in samenwerking met het collectief Theater des Anthropozän een uniek experiment uit: de 360-gradenlivestream Anthropos, Tyrann. Net als Claudia Bauer, maar dan geïnspireerd door Sophokles’ tragedie Koning Oedipus, wil de regisseur, Alexander Eisenach, met deze speciaal voor online gemaakte performance ‘de tragedie van de mensheid’ tonen.

Waar Bauer het zoekt in de fantasie en verbeeldingskracht, zijn bij Eisenach wetenschap en technologie de motor achter zijn toekomstvisie. Zonder hulp van VR-brillen of andere hulpstukken én, ongetwijfeld speciaal voor de Nederlandse kijkers, geheel gratis, belooft hij je mee te nemen in de 3D-wereld van de toekomst. Daarvoor is geen beter moment dan nu denkbaar.

Volksbühne digital (Duitstalig, zonder ondertiteling; vanaf maart ook met Engelstalige ondertiteling)

Meer over