DagboekMarie Bashkirtseff (1858-1884)

Het riekt naar teer en zeeziekte in Dieppe

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Vroege plannen voor een tunnel tussen Frankrijk en Engeland onder het Kanaal, naar een ontwerp van de Franse architect Aimé Thomé de Gamond (1807-1876).  Beeld Universal History Archive/ Getty Images
Vroege plannen voor een tunnel tussen Frankrijk en Engeland onder het Kanaal, naar een ontwerp van de Franse architect Aimé Thomé de Gamond (1807-1876).Beeld Universal History Archive/ Getty Images

Dieppe, 13 augustus 1879

Sinds gisteren, één uur ’s nachts, zijn we in Dieppe. Lijken al die kuststeden op elkaar? Ik ben in Oostende geweest, in Calais, in ­Dover en nu ben ik in Dieppe. Het ruikt hier naar teer, boot, scheepskabels, wasdoek. Het waait, het is overal open en je waant je een schip in nood. Het riekt naar zeeziekte.

Wat een verschil met de Middellandse Zee! Daar kom je tot rust, daar kijk je je ogen uit, daar is het prettig. En het ruikt er niet naar al die vieze dingen zoals hier. Ik kom hier voor de frisse lucht. Jaja! Waarschijnlijk is de atmosfeer buiten de haven beter.

Al die noordelijke zeeën bevallen me niet. O Nice! O San Remo! O Sorrento! Jullie zijn geen loze woorden, jullie zijn noch overdreven noch ontheiligd door de reisgidsen, jullie zijn echt mooi en hemels!!!

20 augustus

Ik heb mijn eerste zeebad genomen en dat alles bij elkaar maakt dat ik graag een voorwendsel zou willen hebben om te huilen. ­Liever ging ik gekleed als een mosselraapster dan de jurk van een bourgeoise te dragen.

Trouwens, ik ben een onzalige natuur. Vaak stuiten dingen die doorgaan voor aardig en elegant me tegen de borst doordat er een kunstzinnigheid, een bepaald soort gratie, net dat ene aan ontbreekt.

Marie Bashkirtseff (1858-1884), jong gestorven Russische schilder. Ingekort fragment uit Waarom zou ik ­liegen? Vertaling Marianne Kaas. De Arbeiderspers, 1997.

Meer over