De Nederlandse popcultuur in 100 voorwerpenHet polsbandje van Lowlands 2020

Het nooit gedragen polsbandje van Lowlands 2020

Omdat ook de naoorlogse Nederlandse popcultuur een geschiedschrijving verdient: 100 voorwerpen uitgekozen, belicht en verklaard. Een lijst die lekker langzaam groeit. Aflevering 93: het nooit gedragen Lowlands-bandje.

Beeld Annabel Miedema

Sampleversie polsbandje Lowlands 2020
Ontwerp: Hansje van Halem
Breedte: 2 cm 
Techniek: Machinaal geweven
Materiaal: Polyester garen
Totale lengte aan polsbandjes per editie Lowlands: Ca. 20 km
Geproduceerd in: China
Variant: 18+

Jeffrey Ros (32) draagt veertien Lowlands-armbandjes om zijn rechterpols. Als hij ze mooi op de foto wil zetten, spreidt hij ze een beetje uit. Zo’n foto heeft hij als profielfoto in de appgroep met de vrienden met wie hij elk jaar naar het festival gaat. Drie oudere bandjes bewaart hij in een blikje in een kast, van de edities van 2003, 2004 en 2005: ‘Die hingen nog maar aan één draadje.’

Op 21 april 2020 ontstond reuring in de 23 leden tellende appgroep. Een emoji met traanwatervallen uit de ogen, de begeleidende tekst: ‘Jammer.’ 

‘We hadden lang hoop gehouden, augustus leek ver weg,’ zegt Ros, maar de festivalzomer van 2020 werd definitief afgeblazen, zo had Mark Rutte die dag in een persconferentie laten weten. Ros en zijn vrienden waren ‘in de rouw’. En met hen vele anderen. De 60 duizend kaartjes voor de 28ste editie van Lowlands waren begin februari uitverkocht, in slechts vijf uur tijd.

Ros kreeg zijn eerste Lowlands-kaartje van zijn broer en ouders toen hij 16 werd. ‘Ik vond het meteen helemaal geweldig. Op Lowlands ontstaat echt een community, omdat je drie dagen samen bent.’ Op al die andere dagen van het jaar zorgt zijn onderarm voor interessante gesprekken. Hij houdt vooral van het roze-turkoois bandje uit 2017 ‘met een retrovibe’. O ja, en mocht u het zich afvragen: die arm gaat twee keer per week in een badje met Biotex.

Ontwerper Hansje van Halem (41), sinds de editie van 2017 verantwoordelijk voor de huisstijl van het festival in Biddinghuizen, weet precies hoe belangrijk de polsbandjes zijn. ‘Het is een trofee, een souvenir, het wordt onderdeel van de identiteit van de bezoekers.’ Eén keer is ze gezwicht voor een mail van de vader van een ontroostbare dochter die in 2019 een volle festivaldag had besteed aan het zoeken naar haar bandje uit 2018 dat van haar arm was gevallen. Want de ontwerper heeft natuurlijk ook een verzameling, weliswaar niet aan haar arm.

Van Halem valt op door haar grafische, psychedelische ontwerpen met veel kronkelende strepen en patronen. Ze experimenteert graag. In 2017 leek het haar aanvankelijk uitdagend de hele festival huisstijl in zwart-wit te maken, vertelt ze, de poster was al goed gelukt. Het idee bleek onhoudbaar toen het verzoek kwam een tiental parkeerstickers te ontwerpen die op grote afstand van elkaar te onderscheiden zijn, en wat te denken van 32 verschillende backstagebandjes? De bandjes van textiel komen elk jaar ook in een meer- en minderjarigenvariant, voor wie wel en geen alchohol mag kopen. 

Want die polsbandjes zijn niet alleen bedoeld als souvenir, ze zijn er vooral voor de beveiligers. Elke editie moet daarom afwijken van de jaren daarvoor. Van Halem: ‘De alarmkleuren moeten anders zijn, de beveiliging heeft geen tijd zo’n bandje te lezen.’ De ontwerpen voor de polsbandjes moeten sowieso ‘een beetje bonkig en robuust’ zijn, omdat ze worden geweven: ‘Fijne lijnen vallen weg, ronde vormen worden kartelig.’

Over het bandje van 2020 was ze erg tevreden, al in januari gingen er zes versies naar China om ze te testen. De organisatie koos samen met Van Halem de rode versie: ‘Dit ontwerp sprong eruit, het is een mooie, niet voorspelbare toevoeging op de rest van de ontwerpen voor Lowlands 2020.’ Een bandje dat bovendien afwijkt van eerdere jaren, zegt de ontwerper, en nu nog veel meer: het is het bandje van het festival dat niet mocht doorgaan.

Vaste Lowlandsganger Jeffrey Ros vindt het jammer dat hij het 2020-bandje deze zomer niet om zijn pols heeft. Al relativeert zijn broer in de appgroep: in februari 2021 hoeven ze in ieder geval niet te stressen voor een kaartje.

Meer over